Advertentie

Amsterdamse hedgie tweede grootste aandeelhouder Balta

Balta is het enige Belgische aandeel in de portefeuille van het Amsterdamse Farringdon Capital Management. ©Jonas Roosens

Met een belang van net iets meer dan 5 procent is de Amsterdamse investeerder Farringdon Capital Management uitgegroeid tot de tweede grootste aandeelhouder van de tapijtproducent Balta.

'We zijn niet te vergelijken met typische Angelsaksische activistische aandeelhouders', zegt Wybe Blankfoort, analist bij Farringdon Capital Management. Het Nederlandse hefboomfonds werd zowat 14 jaar geleden opgericht en selecteert aandelen vooral op basis van hun waardering.

De groep, die vandaag ongeveer 130 miljoen euro aan klantentegoeden beheert en volledig wordt gecontroleerd door voormalig Merrill Lynch-bankier Bram Cornelisse, lanceert volgend jaar een nieuw fonds dat inzet op achtergebleven Europese aandelen.

We hadden al enige tijd een belang van ongeveer 3 procent in de groep en spraken geregeld met het management.
Wybe Blankfoort
Analist Farringdon Capital Management

België is geen onbekend terrein voor Farringdon. De voorbije jaren had het fonds posities ingenomen in D'Ieteren en Recticel. 'Balta is vandaag wel het enige Belgische aandeel dat we in portefeuille hebben', zegt Blankfoort. 'We zijn al lang aandeelhouder. We hadden al enige tijd een belang van ongeveer 3 procent in de groep en spraken geregeld met het management. Nu hebben we bijgekocht.' Wat de discrete investeerder met die positie van plan is, wil hij niet kwijt.

Betere kwartaalcijfers

Farringdon Capital heeft sinds begin vorige week een belang van 5,02 procent in Balta, leert een persbericht dat de West-Vlaamse tapijtgroep maandag uitstuurde. Daarmee zijn de Nederlanders de tweede grootste aandeelhouder van Balta. Het verschil met de nummer één is wel enorm: het Amerikaanse Lone Star heeft 54 procent in handen. De rest van het kapitaal noteert grotendeels op de beurs.

Het aandeel Balta was de afgelopen dagen in trek bij beleggers. De derdekwartaalcijfers waarmee de groep vrijdag uitpakte, tonen beterschap voor het bedrijf dat zwaar lijdt onder de coronacrisis en een grote schuldenlast torst. De combinatie van kostenbesparingen, lagere grondstoffenprijzen en een aantrekkende verkoop krikte de brutobedrijfswinst en de winstmarges op.

Sinds begin oktober steeg het aandeel met net geen vijfde. Al is dat relatief: Balta noteert nog altijd aan de helft van de waarde van begin dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud