Balcaen bezit 2,5 procent van vloerbekledingsreus Mohawk

Filip Balcaen speelt in op de lagere koers van Mohawk en koopt regelmatig pakketjes aandelen bij. ©Emy Elleboog

De Vlaamse ondernemer Filip Balcaen blijft pakketjes Mohawk-aandelen bijkopen. Hij bezit voortaan 2,5 procent van het grootste vloerbekledingsbedrijf ter wereld. 'De koers van Mohawk is attractief', zegt hij.

Filip Balcaen, wiens familie de tapijtgroep Balta oprichtte, kwam in het kapitaal van Mohawk toen hij zijn vinylgroep IVC verkocht aan de Amerikaanse vloerbekledingsreus. In ruil voor IVC kreeg hij een pak cash. Maar hij werd ook Mohawk-aandeelhouder doordat hij 10 procent van het overnamebedrag in Mohawk-aandelen kreeg. De deal leverde Balcaen ook een bestuurszitje op bij de Amerikanen. Mohawk heeft in België naast IVC ook Unilin (het bedrijf boven het merk Quick-Step) en de spaanplatenmaker Spano.

Sinds hij bij Mohawk aan boord kwam kocht Balcaen regelmatig aandelen bij. Dit jaar stak hij een tandje bij en tussen januari en midden november sloeg hij 510.000 stuks in voor een totaalbedrag van ruim 81 miljoen dollar (71 miljoen euro). De jongste dagen kocht hij nog eens 88.200 stuks bij voor bijna 11 miljoen dollar. Hij heeft voortaan 1,85 miljoen aandelen Mohawk, wat een belang is van 2,5 procent.

'Ik wil een stuk van mijn vermogen investeren in een sector die ik goed ken', legt Balcaen zijn aankopen uit. 'Bovendien is de koers van Mohawk aantrekkelijk.' Balcaen speelt met zijn aankopen in op de koersdaling van Mohawk, dat net als veel sectorgenoten - waaronder Balta -, klappen kreeg op de beurs. Begin dit jaar was een Mohawk-aandeel 276 dollar waard, vandaag schommelt de prijs rond 120 dollar.

Met zijn belang van 2,5 procent is Balcaen de tweede grootste private aandeelhouder van Mohawk na de familie van de voorzitter en CEO Jeffrey Lorberbaum (13%). Institutionele beleggers meegerekend, is hij de zevende aandeelhouder. 

Er zitten ook andere Belgen in het kapitaal van de vloerbekledingsreus: Paul De Cock (CEO van de divisie Noord-Amerika van Mohawk), Bernard Thiers (divisie 'Rest of the World') en Jan Vergote, de topman van alle vinylactiviteiten (Resilient Flooring). Hun participaties zijn wel veel kleiner dan die van Balcaen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud