Balta blundert bij opstart e-commerce

De West-Vlaamse tapijtproducent Balta zag zijn winst in het voorbije kwartaal zakken. Onder andere door de mislukte opstart van e-commerceactiviteiten in de VS.

Balta haalde over het derde kwartaal een omzet van 155,6 miljoen euro. Dat is een groei van 3 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) zakt met 7 procent naar 17,3 miljoen euro, terwijl het beurshuis KBC Securities op groei mikte. 

Balta verwijst daarvoor naar de opstart van e-commerceactiviteiten in de VS, die het bedrijf het voorbije kwartaal enkele miljoenen euro heeft gekost. 'We zitten in een leercurve', klinkt het. Zo kreeg het bedrijf de voorbije maanden klachten van e-commerceklanten omdat de verpakking onvoldoende sterk bleek te zijn en de goederen beschadigd aankwamen.

Daardoor heeft Balta in het voorbije kwartaal kortingen moeten inboeken op verkopen van de voorbije kwartalen, om de klanten tegemoet te komen. 'Bij e-commerce zijn er meer bewegingen voor het product bij de klant komt, in vergelijking met de verscheping naar winkels. Bij e-commerce zijn stevigere verpakkingen nodig. Dat weten we nu en hebben we aangepast.'

Toch zegt CEO Cyrille Ragoucy de prognose voor heel 2019 te behouden. Pro memorie: Balta liet in maart weten voor 2019 geen winstherstel te verwachten tegenover vorig jaar toen het cijfer met 14 procent zakte tot 72,4 miljoen euro.  

Tegenvaller

Het zwakke kwartaal maakt het Balta niet gemakkelijk om de jaarprognose alsnog te halen. De tegenvaller in het voorbije kwartaal is vooral te wijten aan de divisie Rugs. De omzet in die afdeling steeg wel door enkele teruggewonnen contracten in de VS voor de collectie karpetten voor buitengebruik, maar de brutobedrijfswinst zakte met bijna 60 procent. 'We zijn opnieuw gepenaliseerd door eenmalige kosten', luidt het.

We zijn opnieuw gepenaliseerd door eenmalige kosten.
Balta

De winstmarge van Rugs zakte van 14,4 tot amper 6 procent. Maar zonder de eenmalige kosten zou dat iets meer dan 10 procent zijn geweest. 

'De divisies Residential en Commercial lagen in lijn van onze verwachtingen en toonden verbeterde marges', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud