Balta en vakbonden bereiken principeakkoord

De directie van tapijtproducent Balta en de vakbonden zijn dinsdagavond tot een principeakkoord gekomen. Dat bevestigen de vakbonden. Op 20 juli krijgen de werknemers van de getroffen vestiging in Sint-Eloois-Vijve te horen wat er hen te wachten staat.

'We hebben een principeakkoord bereikt', zegt Tyno Parmentier van het ABVV. 'Nu moet de volledige puzzel gelegd worden.'

Vorige week startte een eerste sessie waarbij de werknemers geraadpleegd worden. Ze kunnen daarin zelf voorstellen om uit te kijken naar ander werk of overgeplaatst te worden. Donderdag staat de tweede en laatste sessie gepland.

'Pas dan kan de puzzel gelegd worden met betrekking tot die openstaande vacatures en weten we op hoeveel het aantal naakte ontslagen zal afklokken.' In Sint-Eloois-Vijve worden in totaal 84 banen bedreigd.

'Er zijn een aantal premies voorzien. Ten eerste zijn er vergoedingen voor de werknemers die beslissen te muteren, zij het naar een andere vestiging, zij het naar een andere ploeg binnen het bedrijf', duidt Luc Stevens van ACV Metea. 'Verder is er ook een hertewerkstellingspremie voor personen die binnen de zes maanden ander werk vinden, bepaald volgens hun anciënniteit. Er zijn ook opleidingspremies, en uiteraard is er nog de gewone ontslagvergoeding.'

Beide vakbonden bevestigen dat de gesprekken heel constructief en sereen zijn gebeurd. 'Zelfs als we iets weigerden, maakte Balta zelf werk van een stevig nieuw voorstel', meent Stevens.

Op 20 juli zal de puzzel volledig klaar zijn en zullen de werknemers te horen krijgen wat hun lot is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud