Balta hakt in de kosten

Balta heeft zes van de acht fabrieken stilgelegd. De heropstart begint pas in juni. ©DB60052228

Door zes van de acht fabrieken stil te leggen, snijdt de tapijtproducent 37 procent van de kosten weg. Pas vanaf juni komt er een geleidelijke heropstart.

Een echt grote verrassing levert het kwartaalrapport van Balta   niet meer op, nadat de tapijtproducten goed een week geleden bij de publicatie van het jaarverslag al de kerncijfers gaf én meedeelde een deal te hebben met de banken-schuldeisers. Die geven de groep ademruimte tot de lente van 2021, ook als de schuldenberg ver boven een gedecimeerde bedrijfswinst zal uittorenen. 

De beleggerspresentatie die Balta net online zette leert dat de groep vanaf april 37 procent van de kosten heeft weggesneden door 6 van de 8 fabrieken in de mottenballen te plaatsen. CEO Cyrille Ragoucy stelt dat alle 'niet-essentiële uitgaven' - zoals productlancering en marketing - worden beperkt en behalve een strikt beheerst werkkapitaal 'alle andere kapitaalinvesteringen' uitgesteld worden.

Het kwartaalrapport illustreert ook het extreem schizofrene karakter van het kwartaal. 

Over de drie maanden krompen omzet en bedrijfswinst vóór afschrijvingen (ebitda) met respectievelijk 13 en 2 procent, tot 160 miljoen en 17 miljoen euro. Terwijl de ebitda in januari en februari met 16 procent verbeterde, was de klap in maart enorm: de omzet kromp die maand jaar op jaar met 29 procent, aangezien klanten en masse hun bestellingen stopzetten.

Een cijfer over de ebitda geeft de tapijtgroep niet, maar een snelle berekening leert dat de rendabiliteit - gelet op de evolutie in januari en februari en de kleine daling over heel het kwartaal - in maart met zo'n 40 procent ingestort is. 

Om de crisis door te raken heeft Balta een kredietlijn van 73 miljoen volledig opgenomen. En dus 6 van de 8 fabrieken gesloten. Die fabrieken zullen pas in juni geleidelijk heropgestart worden. 

De schulden, die al voor de crisis oncomfortabel hoog waren, beliepen eind maart 4,3 keer de ebitda over de jongste 12 maanden. KBC Securities raamt dat door de impact van covid-19 de schulden eind dit jaar ruim 8 keer boven de winst zullen uittorenen, ratingbureau Moody's denkt zelfs aan een factor 10. De ademruimte van de banken-schuldeisers zal dus ten zeerste welkom zijn. 

Het aandeel Balta noteert 90 procent onder de intekenprijs van juni 2017, 13,25 euro (zie grafiek). Door de vrees dat een schuldherschikking - waarbij potentieel schulden in aandelen worden omgezet - nodig zal zijn is de beurswaarde geslonken tot 45,5 miljoen euro, een fractie van de schuldenberg van 327 miljoen euro. Eerder verkocht Balta al twee fabrieken aan bankiers om 42 miljoen euro cash op te halen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud