Balta kan zich mengen in strijd om Tecsom

Balta is gevestigd in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve. Europa's grootste tapijtbedrijf is in handen van financiële groep Doughty Hanson en ondernemer Filip Balcaen. ©rv

De West-Vlaamse vloeren fabrikant Beaulieu International Group heeft dan toch geen bod uitgebracht op het noodlijdende Tecsom. De rechtbank heeft het Franse tapijtbedrijf nu in de eerste fase van de faillissementsprocedure gebracht. Daarbij kunnen verschillende partijen, ook Beaulieu-concurrent Balta een bod uitbrengen op de activa.

Beaulieu International Group had tot nu exclusiviteit om een bod uit te brengen op Tecsom, een fabrikant van tapijttegels. Tecsom is goed voor een kleine 18 miljoen euro omzet en 120 werknemers. Het bedrijf zit sinds begin vorig jaar in financiële problemen en begin dit jaar gaf de rechter het bedrijf nog wat respijt om Beaulieu de mogelijkheid te laten een bod te lanceren.

Beaulieu had daarvoor tot vandaag de tijd. Maar de West-Vlaamse groep van de familie De Clerck heeft daar nu vanaf gezien. De rechter heeft daarop de zogenaamde 'redressement judiciaire' uitgesproken, zo melden Franse media. Dat is de eerste fase van de faillissementsprocedure waarbij gezocht wordt naar mogelijkheden om delen van de onderneming alsnog te redden.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 20 maart melden. Zij kunnen bieden op activa zonder de schuldenlast - die bij Tecsom opliep tot meer dan 5 miljoen euro - of het personeel te moeten overnemen. Allicht zal Beaulieu daarbij zijn. Maar er zijn ook andere gegadigden. Ook streek- en sectorgenoot Balta, de historische aartsrivaal van Beaulieu, liet al weten een bod te willen doen. En het Zwitserse Forbo wordt ook genoemd als potentiële bieder.

Tecsom zou zowel voor Balta als Beaulieu een kleine deal zijn. De groepsomzet van Beaulieu benadert 1,5 miljard euro, Balta is goed voor zo'n 590 miljoen euro. De twee lieten begin dit jaar nog verstaan dat ze na enkele moeilijke jaren in de tapijtsector weer uitgesproken groeiambities hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud