Balta krijgt 'transformatiebaas'

©Sofie Van Hoof

Balta schudt zijn topmanagement door elkaar. Cyrille Ragoucy blijft CEO, maar de financieel directeur wordt vervangen

Jan-Christian Werner volgt Tom Gysens - die het bedrijf verlaat om persoonlijke redenen - op als financieel directeur. Werner krijgt de taak om de zware schuldenlast van de tapijtenproducent Balta , die door de gehavende rendabiliteit steeds zwaarder weegt, onder controle te houden.

De brutobedrijfswinst (ebitda) daalde vorig jaar met 14 procent en het management verwacht ook dit jaar een 'moeilijk jaar van transformatie'. De ebitda ligt naar verwachting in lijn van vorig jaar. Balta worstelt met een teruglopende vraag naar kamerbreed tapijt in zijn Britse kernmarkt en ontsnapt evenmin aan de kosteninflatie in de sector met duurdere grondstoffen, een krappe arbeidsmarkt en oplopende transportkosten.

Besparen

Om het tij te keren, lanceerde Balta zijn transformatieplan NEXT. De ambitie is de komende drie jaar in de kosten te snijden en te investeren in ‘duurzame groei’. Dit jaar wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd, onder meer in e-commerce, de versterking van de verkoopteams en de ontwikkeling van producten met een hogere toegevoegde waarde. Om dat meerjarenplan in goede banen te leiden, is het bedrijf de zoektocht gestart naar een chief transformation officer, zoals ook het luierbedrijf Ontex eerder dit jaar deed.   

-14%
Ebitda
De brutobedrijfswinst (ebitda) daalde vorig jaar met 14 procent en het management verwacht ook dit jaar een 'moeilijk jaar van transformatie'.

Cyrille Ragoucy blijft de groep als CEO aansturen. Hij werd vorig jaar aangesteld als opvolger van Tom Debusschere (ook ex-topman Deceuninck), die aan de kant werd gezet en nu CEO is van de start-up Urban Crop Solutions. Die ontwikkelt verticale boerderijen. 

Voorts komt de Amerikaanse Bentley Mills-topman Jim Harley in het managementcomité van Balta, net als de nieuwkomer Oliver Forberich. Die stapt over van de streekgenoot Bekaert - waar hij hoofd marketing was. Hij wordt algemeen directeur van Balta Carpets.

Balta trok in juni 2017 naar de Brusselse beurs tegen 13,25 euro per aandeel en speelde, door een reeks waarschuwingen, al 80 procent van zijn waarde kwijt. De beurswaarde is gezakt tot minder dan 100 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud