Balta krijgt uitstel van terugbetaling bankkredieten

©Jonas Roosens

Balta heeft bij de banken bedongen dat het zijn uitstaande leningen ter waarde van 61 miljoen euro een jaar later mag terugbetalen. Dat zegt de tapijtgroep in een tussentijdse update. De ebitda heeft in het derde kwartaal een sprong gemaakt.

Balta heeft na onderhandelingen met zijn banken de Europese lopende leningen ter waarde van 61 miljoen euro, die normaal in september 2021 afliepen, kunnen verlengen tot minstens 30 juni 2022. De verlenging kan zelfs uitgebreid worden tot 30 juni 2024.

'We zijn uitermate tevreden met het voortgezette vertrouwen van onze banken na het doornemen van onze vooruitzichten voor de komende jaren', staat in het persbericht. 'Deze verlenging is een belangrijke stap in de verdere verbetering van onze kapitaalstructuur.'

De grootste tapijtgroep van Europa, die de voorbije jaren gebukt ging onder hoge schulden en een slinkende brutobedrijfswinst, hoopt nu verder te herstellen van een zware coronaklap en te profiteren van het herstructurerings- en investeringsprogramma NEXT. De eerste resultaten waren al zichtbaar in de maanden voor de corona-impact.

Balta slaagde er in het derde kwartaal in ruim 30 miljoen euro cash extra op te bouwen door kostenbesparingen en het strikte beheer van het werkkapitaal. Het kassaldo klokt eind september af op 117 miljoen euro. De groep verwacht dat de omzet van het derde kwartaal iets onder die van vorig jaar eindigt, maar de gecorrigeerde brutobedrijfswinst (adjusted ebtida) zal ruim boven die van het derde kwartaal van 2019 liggen. Definitieve cijfers worden bekendgemaakt op 6 november 2020.

In april slaagde Balta er al in met de banken tot een herziening te komen van zijn schuldverplichtingen. Daarbij werd niet langer rekening gehouden met de schuldconvenant waarbij de schuldgraad niet hoger mag liggen dan 6,5 keer de aangepaste brutobedrijfswinst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud