Balta onderuit na noodfinanciering

De tapijtenproducent kampt met tegenvallende verkopen, de brexit en oplopende grondstoffenprijzen.

'De laatste optie voor een industrieel bedrijf', omschrijven analisten de verkoop van fabrieken om cash op te halen, zoals de tapijtenproducent doet.

Op de beurs van Brussel gaat Balta  woensdagochtend tot 9 procent lager naar 2,50 euro. De tapijtproducent kondigde woensdagavond aan twee fabrieken te verkopen en onmiddellijk terug te leasen. Balta casht zo 42 miljoen euro en kan zo later dit jaar een duur kortlopend krediet van 35 miljoen euro aflossen.

10%
Het signaal van de obligatiemarkt
Op de 'tweedehandsmarkt' eisen beleggers nu meer dan 10 procent rendement om in het schuldpapier van Balta te beleggen

Volgens het bedrijf valt de financiering via leae een stuk goedkoper uit dan de rente van 7,75 procent op het krediet dat dit jaar vervalt.

Net als andere bedrijven maakt Balta wel vaker gebruik van leaseschulden, onder meer voor zijn machinepark. Maar een verkoop van eigen fabrieksgebouwen is uitzonderlijk. 'Een sale-and-lease-backconstructie is altijd de laatste optie voor industriële bedrijven', stipt beurshuis Kepler Cheuvreux aan. 

INTUSSEN BIJ RIVAAL VICTORIA

Uitgerekend vandaag kondigt Balta-rivaal Victoria in een mededeling aan de Londense beurs aan voor 170 miljoen euro schulden te herfinancieren, om uitstaande (lees: duurdere) schulden terug te betalen. Dat doet het naar eigen zeggen door gebruik te maken van de 'gunstige marktomstandigheden' en 'sterke operationele prestaties'. Over de eerste jaarhelft van het lopende boekjaar verbeterde de winstmarge met 2 procentpunt. 

Victoria wordt geleid door door de West-Vlaamse tapijtveteraan Philippe Hamers (ex-Balta). 

Balta kampt met een toxische cocktail van tegenvallende verkopen, de brexit, oplopende grondstoffenprijzen en een e-commerceproject in de Verenigde Staten dat moeilijk van de grond raakt. Daardoor torent de schuldenlast - inclusief lease - van 320 miljoen intussen ver boven de geschatte jaarlijkse bedrijfswinst over 2019 - 63 à 67 miljoen euro uit.

Gelet op de huidige lage rentabiliteit was het enige alternatief voor de verkoop van de fabrieken waarschijnlijk een herfinanciering tegen wurgrentes.

Op de tweedehandsmarkt noteert de zevenjaarsobligatie die Balta bij grote beleggers in 2015 uitgaf nog aan 93 procent van de nominale waarde. Dat wil zeggen dat beleggers bereid zijn 93 euro te betalen voor elke 100 euro die ze in principe op de vervaldag in september 2022 terugkrijgen. Anders gesteld eisen beleggers nu meer dan 10 procent rendement om 'tweedehands' in het schuldpapier van Balta te beleggen, een stuk meer dan de oorspronkelijke coupon van 7,75 procent.  

De sale-and-lease-backconstructie is een tweesnijdend zwaard, merkt KBC Securities op. 'De transactie zal de zorgen over de balans een beetje milderen, maar zal onvermijdelijk op de resultatenrekening wegen.' 

Voor Balta is duidelijk winstherstel tegen 2022 een must. Dat jaar moet het de hoofdbrok van zijn schulden - bovenvermelde obligatie van 235 miljoen met nominale coupon van 7,75 procent - herfinancieren. Door de aanhoudende problemen beloopt de beurskoers nauwelijks een vijfde van de intekenprijs in juni 2017, 13,25 euro. De beurswaarde bedraagt minder dan 100 miljoen, tegenover bijna een half miljard bij het beursdebuut een kleine drie jaar geleden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud