Balta rekent duurdere grondstoffen aan klanten door

©DB60052228

In het eerste kwartaal hield alleen de verkoop van losse karpetten goed stand bij Balta. Door de pandemie heeft de rendabele kantorentak het moeilijk.

De cijfers van de tapijtfabrikant Balta over het eerste kwartaal zijn in tegenstelling tot de update over het vierde kwartaal in februari niet over de hele lijn overtuigend.

Het goede nieuws: de omzet krimpt iets minder dan verwacht, met een kleine 5 procent tot 152,6 miljoen euro. KBC Securities rekende op 149,6 miljoen. Maar de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) herstelt ook minder dan verwacht, met 24 procent tot 21 miljoen. Hier mikte KBC Securities op een herstel van 38 procent tot 23,5 miljoen euro, in lijn met het forse winstherstel in het vierde kwartaal. 

Van de drie motoren van de tapijtfabrikant is er maar één die niet vierkant draait (zie tabel): de verkoop van losse karpetten (Rugs). Daar steeg de omzet met 20 procent tot net geen 60 miljoen, de winstbijdrage verdrievoudigde bijna van 4,3 naar 11,2 miljoen. De winstmarge verdubbelt naar 19 procent.

Dat staat in contrast met wat traditioneel de rendabelste tak is: Commercial, die tapijttegels verkoopt aan bedrijven en instellingen. Die ziet de verkoop en de winstbijdrage met een vijfde teruglopen, tot respectievelijk 46 en 6,4 miljoen euro. De winstmarge is grosso modo stabiel op 14 procent, minder dan de boomende karpetten dus.

De afdeling vasttapijt (Residential) blijft het zorgenkind, ondanks de doe-het-zelftrend bij consumenten in deze pandemie. Omzet en winst brokkelen verder af, de winstmarge blijft met minder dan 9 procent ondermaats.

CEO Cyrille Ragoucy waarschuwt voor forse stijgende materiaal- en transportkosten. 'Als reactie daarop zijn in het eerste kwartaal in al onze divisies prijsverhogingen doorgevoerd. Mochten de kosten blijven stijgen, zullen we verdere prijsstijgingen doorvoeren.'

Mochten de kosten blijven stijgen, zullen we verdere prijsstijgingen doorvoeren.
Cyrille Ragoucy
CEO Balta

Die prijsverhogingen zijn belangrijk om de marges later dit jaar te vrijwaren. Want in het eerste kwartaal was er nog een rugwind. 'De marges van het eerste kwartaal weerspiegelen nog altijd de lage grondstofkosten uit de tweede helft van 2020', stipt Ragoucy aan. Die rugwind wordt nu een kopwind.

'We verwachten dat de inkomsten zullen herstellen tot meer normale niveaus, naarmate de vaccinatieprogramma's effect hebben', maakt Ragoucy zich sterk. 'De macro-economische situatie blijft echter onzeker.'

Belangrijk is dat Ragoucy zich meer tijd heeft gekocht om de turnaround te realiseren. Dankzij de herfinanciering van de schulden begin dit jaar zijn de zwaarste aflossingen van die schulden van 2022 naar eind 2024 verschoven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud