Balta-top in twee jaar bijna volledig vervangen

Ook financieel directeur Tom Gysens keert de kwakkelende tapijtreus de rug toe. ©Jonas Roosens

Het kwakkelende Balta voert een reshuffle door aan de top. Met Tom Gysens verdwijnt de vierde van de vijf topmanagers sinds de beursgang. Ook wordt een transformatiemanager aangesteld.

Tom Gysens was in november 2016 aan boord gekomen van Balta. Hij kwam over van de vloerbekledingsreus Beaulieu International. De financieel directeur gaat nu weg 'om persoonlijke redenen'.

Zijn opvolger wordt Jan-Christian Werner, die al hoofd Controlling en Reporting was van de tapijtgroep. Werner krijgt de taak de zware schuldenlast van Balta onder controle te houden.

Door de gehavende rendabiliteit weegt die immers steeds zwaarder. De brutobedrijfswinst (ebitda) daalde vorig jaar met 14 procent en het management verwacht ook dit jaar een ‘moeilijk jaar van transformatie’. De ebitda ligt naar verwachting in lijn van vorig jaar.

Vierde vertrek

Gysens is het vierde lid van het directiecomité van Balta dat sinds de beursgang in juni 2017 de de deur achter zich dichtklapt. De grootste klap viel vorig jaar toen CEO Tom Debusschere aan de deur werd gezet.

De enige die nog overblijft van het management comité dat Balta naar de beurs bracht, is Marc Dessein.

Die was in het voorjaar van 2017 overgekomen van ramenproducent Deceuninck en is nu CEO van de landbouwstart-up Urban Crop Solutions. Bij Balta werd Debusschere als CEO eerst tijdelijk en vervolgens definitief opgevolgd door Cyrille Ragoucy, de voorzitter van de raad van bestuur.

Ook Lieven Vandendriessche, die directeur was van Carpet en Tiles en in het directiecomité zat, stapt op. Hij wordt vervangen door Oliver Forberich die hoofd marketing was bij staaldraadproducent Bekaert.

Brexit

Forberich zal zijn borst mogen natmaken. Hij komt aan het hoofd van de moeilijke divisie kamerbreed tapijt (tapis plain). Die productcategorie viel de voorbije jaren sterk terug door de brexit en het zwakke Britse pond maar ook omdat tapijt wereldwijd steeds minder aanhangers heeft.

Voorts komt de Amerikaan Jim Harley in het managementcomité. Hij was al topman van Bentley Mills. De Amerikaanse producent van tapijttegels voor bedrijven werd in het voorjaar 2017 overgenomen en is momenteel de succesvolste divisie van Balta. Harley was in alle stilte al Ralph Grogan opgevolgd, die tot juni 2017 CEO en president was van Bentley en tot dan ook in het directiecomité zat.

 

Marc Dessein

De enige die nog overblijft van het managementcomité dat Balta naar de beurs bracht, is Marc Dessein. Hij blijft manager van de lossekarpettendivisie (Balta Home). Hoewel ook die divisie even klappen kreeg door het verlies van enkele contracten bij enkele Amerikaanse doe-het-zelfketens, wordt Dessein alom geroemd om zijn kwaliteiten. Volgens insiders kwam hij vorig jaar zelfs even in beeld als de nieuwe CEO.

Om het tij te keren lanceerde Balta zijn transformatieplan NEXT. De ambitie is de komende drie jaar in de kosten te snijden en te investeren in ‘duurzame groei’. Dit jaar wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd, onder meer in e-commerce, de versterking van de verkoopteams en de ontwikkeling van producten met een hogere toegevoegde waarde.

Om het meerjarenplan in goede banen te leiden is het bedrijf de zoektocht begonnen naar een chief transformation officer. Daarnaast vervoegen nog twee nieuwkomers het managementcomité: Stefan Claeys komt aan het hoofd van Modulyss, de Europese tegenhanger van Bentley Mills, en Kris Willaert wordt HR-manager van de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud