Balta verkoopt twee fabrieken aan bankiers

Een arbeider in de Balta-vestiging in Sint-Baafs-Vijve.

De Belgische tapijtenproducent maakt via de opmerkelijke transactie 42 miljoen euro cash vrij, waarmee het een deel van de uitstaande schulden aflost.

Via een sale-and-lease back operatie hevelt Balta  twee van zijn vijf Belgische productiesites over naar drie van zijn voornaamste huisbanken, meldde het beursgenoteerde bedrijf dinsdagavond in een persbericht. Het betreft voor alle duidelijkheid enkel het vastgoed op de sites, niet de machines, stocks of andere activa. 

Met de opbrengst lost Balta vervroegd een krediet van 35 miljoen euro - daterend uit 2017 - af dat het in september van dit jaar terug moest betalen. 

 In 2014 werd de fabriek in Oudenaarde op een gelijkaardige manier te gelde gemaakt. Deze keer gaat het over de site in Tielt en deels die in Sint-Baafs-Vijve, de bakermat van Balta. 'De keuze is op die twee gevallen in functie van het bedrag dat we wilden ophalen', zegt Bram Decroix, verantwoordelijke voor investor relations. Balta heeft een overeenkomst om de sites na de verkoop tien jaar te huren. 

Het is erg uitzonderlijk dat een industriebedrijf productievestigingen verkoopt aan zijn bankiers om cash vrij te maken. Het geeft aan dat Balta, dat in ons land ongeveer 2.800 werknemers telt en één van de belangrijkste werkgevers van West-Vlaanderen is, diep moet gaan om het hoofd boven water te houden.

Het bedrijf lijdt al enige tijd onder een slabakkende tapijtenmarkt, een dalende winstgevendheid en een te hoge berg schulden. Balta gaf in december nog een winstwaarschuwing.  Het meldde dat de brutobedrijfswinst voor 2019 zo'n  5 à 10 procent lager zal uitkomen dan in 2018. De oorzaak voor de mindere gang van zaken lag deze keer in de karpettendivisie in de VS, waar onder meer de opstart van de e-commerceactiviteiten moeilijk verloopt. De doelstelling is nu om 63 à 67 miljoen euro brutobedrijfswinst boeken.

Schulden

De nettoschuld ligt meer dan vier keer zo hoog - wat nog ruim binnen de afspraken is - en kwam eind september vorig jaar uit op 277 miljoen euro. De betaling van een klein deeltje daarvan is nu afgehandeld. Waarom voor zo'n drastische optie kiezen? Waren er geen alternatieven om de schulden te herfinancieren? 'We hebben rekening gehouden met de kostprijs en de looptijd van de verschillende opties. Het was onze inschatting dat deze transactie de beste combinatie vormde.' 

Kortom, een klassieke lening afsluiten of obligaties uitgeven zou te duur en dus niet wenselijk geweest zijn. Door de fabriekspanden in onderpand te geven, ligt de kost van een sale-and-lease back operatie typisch lager. Hoeveel de huurprijs bedraagt die Balta jaarlijks moet betalen, is evenwel niet meegedeeld.  'Maar het is significant lager dan de rente (7,75%) die we betalen op de obligaties die we enkele jaren geleden hebben uitgegeven', luidt het. 

Die obligatie, ter waarde van 235 miljoen euro, loopt af in september 2022. Tegen dan zal Balta uit een ander vaatje moeten tappen om de rentelasten bij een herfinanciering niet nog verder te laten oplopen. 'Balta heeft nog wat manoevreerruimte', zegt een waarnemer. 'Ik zie de schuldpositie momenteel niet als een probleem, maar dat kan het worden als er niets verandert.' 

Want dat het niet goed gaat bij Balta, wordt overduidelijk in de aandelengrafiek. Balta werd midden 2017 naar de beurs van Brussel gebracht door het Amerikaanse private equity bedrijf Lone Star aan 13,25 euro per aandeel. Dinsdag sloot Balta op 2,74 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud