Balta vraagt aandeelhouders vrijgeleide voor kapitaalverhoging

©DB60052228

Balta, Europa's grootste tapijtgroep, gaat zijn aandeelhouders de toestemming vragen om, mocht dat nodig zijn, het kapitaal op te trekken.

Op 26 mei houdt Balta meteen na zijn gewone aandeelhoudersvergadering een bijzondere av. Daar wil het de aandeelhouders voor de komende vijf jaar de toestemming te vragen om het kapitaal op te trekken, als dat nodig zou zijn.

Het bedrijf zou dan zelfs het aantal uitstaande aandelen mogen verdubbelen, waardoor de bestaande aandeelhouders met de helft verwateren. Het management en de raad van bestuur kunnen autonoom - zonder opnieuw de aandeelhouders/beleggers om toestemming te vragen - nieuwe aandelen te koop aanbieden.

De vraag kadert in een aanpassing aan de nieuwe vennootschapswetgeving. Balta ontkent dat het wijst op een op til zijnd manoeuvre. 'Het gaat om de vernieuwing van de wettelijke termijn van een regeling waar ook andere bedrijven gebruik van maken', zegt Maarten Van Hoecke, hoofd investor relations. 

Vijandige overname

Een kapitaalverhoging kan zich bijvoorbeeld opdringen als het management een overname vreest. Het zou dan nieuwe aandelen kunnen uitgeven en plaatsen bij een 'bevriende' partij. Volgens de nieuwe vennootschapswetgeving, waaraan Balta zich nu aanpast, zou het zelfs na een vijandig bod het kapitaal met maximaal een tiende kunnen optrekken. Door die 'gifpil'-constructie zou het bedrijf minder aantrekkelijk worden voor de vijandige overnemer.  

Het gaat om de vernieuwing van de wettelijke termijn van een regeling waar ook andere bedrijven gebruik van maken.
Maarten Van Hoecke
Hoofd investor relations Balta

54 procent van het kapitaal van Balta is in handen van het Texaanse aasgierfonds Lone Star, de overige 46 procent zit bij kleine beleggers op de beurs. Tegen de huidige koers (1,20 euro per aandeel) is Balta nog 43 miljoen euro waard, 90 procent minder dan bij de beursgang in juni 2017. De vrees voor een vijandige overname zou terecht zijn. 

SchuldenbergĀ 

Een kapitaalverhoging kan ook noodzakelijk worden als het bedrijf verwacht dat het niet meer voldoende cash genereert om schulden terug te betalen. Zo heeft Balta een obligatielening van 235 miljoen lopen die het tegen 2022 moet terugbetalen.

Experts zijn het erover eens dat het bedrijf een te hoge schuldenberg torst. Nu de brutobedrijfswinst (ebitda) door de coronacrisis fors afkalft, dreigt de schuldgraad (de verhouding tussen de winst en de schulden) op te lopen van 4,3 naar 8 keer de ebitda. Balta sloot onlangs een overeenkomst met de banken waarbij de limiet van die schuldgraad (6,5 keer de ebitda) losgelaten werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud