Advertentie

'Balta zal dit najaar de hogere grondstoffenprijzen voelen'

©Jonas Roosens

Ddankzij beter dan verwachte cijfers voor de eerste jaarhelft en verdere kostenbesparingen heeft Balta zijn schuldgraad gevoelig teruggedrongen. De tapijtproducent waarschuwt wel voor oplopende kosten in de tweede jaarhelft.

Balta boekte in het tweede kwartaal een omzet van 166 miljoen euro, een pak meer dan wat analisten hadden voorspeld. Ook de aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen, de ebitda, bleek met 23 miljoen euro hoger uit te komen dan de voorspelde 18,5 miljoen euro.

Die cijfers zijn spectaculair beter dan vorig jaar, toen Balta loodzware klappen kreeg als gevolg van de vele lockdowns bij het begin van de coronacrisis. Maar de echte verrassing zit in het feit dat de omzet en de brutobedrijfswinst ook hoger uitvallen dan in de eerste drie maanden van het jaar. Analisten hadden nochtans verwacht dat Balta’s omzet zou dalen in vergelijking met het eerste kwartaal.

Hogere kosten doorrekenen

Niet dus: Balta slaagt er nu al voor het vierde kwartaal op rij in de omzet en de winstmarges beduidend op te krikken. Dankzij hogere verkoopvolumes en betere prijzen, maar ook omdat nog producten werden verkocht die in de tweede helft van vorig jaar werden gemaakt met veel goedkoper ingekochte grondstoffen - eenzelfde boekhoudeffect speelde bij Bekaert. Ook het besparingsprogramma NEXT hielp tegenvallende wisselkoersen en oplopende personeelskosten te compenseren.

Beleggers reageren enthousiast en sturen het aandeel vrijdagochtend bijna 9 procent hoger. Door besparingen en dankzij het herstel van de winstgevendheid na aartsmoeilijke corona-maanden, wist topman Cyrille Ragoucy de schuldgraad van de groep op twaalf maanden tijd nagenoeg te halveren. De verhouding nettoschuld/ebitda bedroeg eind juni 3.

Vanaf het middden van het tweede kwartaal zijn de hogere grondstoffenprijzen pijn beginnen doen.
Cyrille Ragoucy
CEO Balta

Maar de nettoschuldpositie van Balta blijft hoog - 294,4 miljoen euro, inclusief leasing - en door de hoge rente- en schuldenlasten die daaraan zijn verbonden blijft Balta netto wel nog altijd verlies lijden. Al is dat verlies intussen wel flink teruggedrongen: Balta sloot de eerste jaarhelft af met een nettoverlies van 3,3 miljoen euro terwijl dat een jaar eerder nog 16,6 miljoen euro was.

Concrete prognoses voor de tweede jaarhelft geeft Balta niet. Topman Cyrille Ragoucy waarschuwt wel voor forse stijgende materiaal- en transportkosten. 'Alles gaat momenteel de hoogte in: de grondstoffenprijzen, maar ook de kosten voor gas en elektriciteit', zei Ragoucy vrijdag tijdens een conference call. Balta had eerder al prijsverhogingen doorgevoerd om die kosten op te vangen. Maar de Balta-topman waarschuwt er nu voor dat de oplopende kosten zich pas echt in de tweede jaarhelft zullen laten voelen. 'Vanaf het midden van het tweede kwartaal zijn we de pijn daarvan beginnen voelen.'

Net als in het eerste kwartaal kende de afdeling Rugs – de losse karpetten – een sterke drie maanden, onder meer dankzij het groeiende succes van online verkoop. De omzet dikte over de hele eerste jaarhelft met 48 procent aan tot 124,8 miljoen euro, terwijl de brutobedrijfswinst met 16,9 procent aandikte tot 21,1 miljoen euro.

Veel bedrijven stellen de terugkeer van hun personeel uit en wachten met het renoveren van hun kantoren.
Cyrille Ragoucy
CEO Balta

Dankzij de geleidelijke heropening van de retailwinkels wist ook de afdeling vasttapijt (Residential) de trend te keren met een 27 procent hogere halfjaaromzet van 92,4 miljoen euro. De brutobedrijfswinst ging bijna maal drie naar 8 miljoen euro.

Bij Commercial, de divisie die tapijttegels verkoopt aan bedrijven en instellingen, was het voorzichtige herstel in het tweede kwartaal te weinig om de klappen van de voorbije maanden goed te maken. Over de eerste zes maanden van het jaar daalde de omzet met 7,4 procent naar 93,1 miljoen euro. 'Onze orderboeken zijn daar goed gevuld. Maar door de toenemende bezorgdheid over de virusvarianten merkten we de voorbije twee weken wel dat er minder nieuwe bestellingen kwamen. Omdat veel bedrijven de terugkeer van hun personeel uitstellen, wachten ze ook met het renoveren van hun kantoren,' zegt Ragoucy. 'We rekenen op een kentering vanaf 2022, momenteel gaat het hier nog wat op en neer.'

De essentie

De West-Vlaamse tapijtenproducent Balta presteerde beter dan verwacht in het tweede kwartaal. De omzet ging fors de hoogte in nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Ook de winstgevendheid trekt aan.

Door de kosten gelinkt aan de hoge nettoschuld dook de groep ruim 3 miljoen euro in het rood.

CEO Cyrille Ragoucy verwacht dat de hogere grondstoffenkosten de komende maanden op de resultaten wegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud