Balta ziet winst wegsmelten

Balta heeft vestigingen in België, Turkije en de VS. ©FRED DEBROCK/ID

Covid-19 hakt zwaar in op Balta, Europa's grootste tapijtwever. De halfjaarwinst halveerde. Topman Cyrille Ragoucy verzekert dat het bedrijf kan voldoen aan al zijn bankverplichtingen.

We weten al sinds begin juli dat Balta zijn omzet in het tweede kwartaal met ruim een derde zag krimpen. Het halfjaarrapport toont nu ook hoe groot de corona-impact was op de winst: enorm.

De winstval was nog erger dan de forse daling met 63 procent tot 7,4 miljoen euro waar het beurshuis KBC Securities vanuit ging. De brutobedrijfswinst (ebitda) dook in de periode april-juni van 20 miljoen vorig jaar naar 1,2 miljoen miljoen euro (-94%). Over de eerste zes maanden halveerde de winst van 37 naar 18 miljoen euro, terwijl alleen al de intresten en herstructureringskosten 16,6 miljoen euro bedragen.

-94%
winstdaling
De brutobedrijfswinst smolt in het tweede kwartaal weg van 20 miljoen naar 1 miljoen euro.

Dat is vooral een probleem wanneer de winst wordt afgezet tegen de (netto)schulden. En laat die nu net nog gestegen zijn van 314 miljoen naar 320 miljoen euro. Beide bewegingen duwden de schuldgraad afgelopen kwartaal omhoog van 4,3 tot 5,9 keer de bruto bedrijfswinst.

Balta kreeg in april van zijn banken extra ademruimte met een kredietlijn van 61 miljoen euro en raakte af zijn bankconvenant, die de maximale schuldgraad vastlegde op 6,5 keer de ebitda. Hoe het nieuwe mechanisme - dat geldt tot het tweede kwartaal van 2021 - werkt, wil Balta niet prijsgeven. Maar met 5,9 bleef de tapijtgroep dus nog onder de eerdere afspraak van 6,5. Topman Cyrille Ragoucy verzekerde vrijdag dat Balta aan al zijn bankverplichtingen kan voldoen.

Herneming productie

De forse winstdaling komt er ondanks het feit dat de groep uit Wielsbeke fors in zijn kosten sneed. In het eerste kwartaal werden de zes Belgische fabrieken stilgelegd, enkel de lagekostenfabriek in Turkije en de Bentley Mills-fabriek in Los Angeles - voor de uiterst rendabele tapijttegels voor kantoren en hotels - bleven draaien.

We zien bemoedigende signalen van een herstel van de vraag naar onze tapijten.
Cyrille Ragoucy
CEO en voorzitter Balta

De Belgische productie kwam midden mei weer op gang. Balta ziet sindsdien bemoedigende signalen van een herstel van de vraag. In de drie divisies (rugs, commercial en residential) verwacht CEO Ragoucy een hoger volume en omzetcijfer. Afgelopen kwartaal realiseerde de groep 7 miljoen euro cash.

Ragoucy hernam zijn investerings- en besparingsprogramma NEXT begin juli. De topman had het plan afgelopen kwartaal on hold gezet om zich te focussen op de coronacrisis.

De West-Vlaamse groep kijkt na zes maanden aan tegen een kwart lagere omzet van 266 miljoen euro. Vooral in Europa kelderde de omzet (-34%). Het nettoresultaat ging fors in het rood, van 2,8 miljoen euro winst naar 16,8 miljoen euro verlies. Per aandeel was er netto 0,47 euro verlies, tegen 0,08 euro winst midden vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud