Beaulieu International koopt fabrieken van familietelg Mieke De Clerck

Beaulieu International Group is de naam van de fusiegroep van de bedrijven van vier van de zes kinderen van wijlen Roger De Clerck. ©Emy Elleboog

Beaulieu International, de West-Vlaamse vloerbekledingsgroep van de familie De Clerck, neemt Beaulieu Australia en Beaulieu Canada over, twee tapijtbedrijven die ooit tot het tapijtimperium van Roger De Clerck behoorden.

De twee taptijtgroepen in Canada en Australië zijn wat Mieke De Clerck en haar ex-echtgenoot Carl Bouckaert overhielden na de verkoop van Beaulieu of America aan het Amerikaanse Engineered Floors vorig najaar. De gecombineerde omzet van de overgenomen bedrijven bedraagt 150 miljoen euro.

Door de overname rondt Beaulieu International de kaap van 2 miljard euro omzet, waarvan de helft in vloerbekleding, en de helft in de productie van plasticgranulaten en garens. Er zullen dan wereldwijd meer dan 5.000 mensen voor Beaulieu werken. Een overnameprijs wordt niet bekendgemaakt.

Terugkeer

De overname is opmerkelijk, omdat de Canadese en Australische tapijtproducenten nu terugkeren naar het oorspronkelijke Beaulieu-imperium van wijlen Roger De Clerck. In 2005 hadden diens dochter Mieke De Clerck, en haar toenmalige echtgenoot Carl Bouckaert, geweigerd om mee te stappen in de fusie van de Beaulieu-bedrijven, die Beaulieu International Group (BIG) werd gedoopt.

2 miljard euro
Omzet
Door de overname rondt Beaulieu International de kaap van 2 miljard euro omzet, waarvan de helft in vloerbekleding, en de helft in de productie van plasticgranulaten en garens.

Bij die fusie kwamen vier kinderen van 'boer Clerck' overeen om hun bedrijven in te brengen in de groep. Behalve Mieke De Clerck (Beaulieu of America) besloot ook Jan De Clerck met Domo zijn eigen weg te blijven gaan. In 1996 had Roger De Clerck elk van zijn zes kinderen een deel van zijn tapijtgroep geschonken.

Chapter 11

Beaulieu International Group

BIG is met ongeveer 4.500 werknemers en vestigingen in ruim een dozijn landen een grote speler. In Europa is het de marktleider in vloerbedekking zoals tapijt, vinyl, laminaat en parket. Daarnaast is BIG ook actief als leverancier van onder meer vezels en garens.

Vorig jaar zette de groep 1,8 miljard euro omzet neer, een stijging met 12 procent tegenover 2016. Maar BIG kon dat niet vertalen in meer winst. Toch bleef onder de streep bijna 100 miljoen euro groepswinst over. BIG heeft een eigen vermogen van 783 miljoen euro en is netto schuldenvrij.

Beaulieu of America vroeg midden juli 2017 bescherming tegen zijn schuldeisers via de Chapter 11-procedure. De groep kwam in de problemen doordat consumenten steeds meer kiezen voor harde vloerbedekking en niet voor tapijt. Ze kampte bovendien steeds meer met agressieve concurrenten, met een neerwaartse druk op de prijzen tot gevolg. Het Amerikaanse marktaandeel van de groep was teruggevallen van 7,7 naar 4,4 procent.

Twee maanden later werd bekend dat sectorgenoot Engineered Floors bijna alle operationele activa van Beaulieu of America overnam. De groep was de eerste grote tak uit het voormalige imperium die in andere handen valt dan die van de familie De Clerck. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n