Beaulieu koopt Oost-Europees vinylbedrijf

De West-Vlaamse vloerbekledingsgroep Beaulieu International Group koopt het Sloveense bedrijf Juteks Group. Daarmee versterkt ze zich vinylvloeren, het sterkst groeiende segment in de vloerenmarkt vandaag.

Door de overname groeit Beaulieu uit tot de derde speler in residentieel vinyl ter wereld, na het Franse Tarkett en het West-Vlaamse IVC. Vinylvloeren zijn op dit moment het snelst groeiende segment in de vloerbekledingssector. 'Dankzij een aantal innovaties, zoals vinyltegels met een kliksysteem, en een aantal nieuwe toepassingen is vinyl sinds enige tijd aan een opvallende opmars bezig', legt Beaulieu-woordvoerder Steven Ryon uit.

Beaulieu produceert momenteel vinyl in zijn fabriek in Wielsbeke (op een vijfmeterlijn). Daarnaast koopt de groep vinyltegels aan die ze vervolgens verder afwerkt en voorziet van een eigen kliksysteem.

Met Juteks verwerft Beaulieu nu twee extra fabrieken, één in Slovenië en één in Rusland. 'Juteks is volledig complementair', aldus Ryon. 'Met hun commercieel netwerk vormen ze voor ons de poort naar Centraal- en Oost-Europa en Rusland, markten waar wij momenteel nog niet zo sterk staan. Omgekeerd zijn hun producten een goede aanvulling op ons huidig aanbod. Er is eigenlijk heel weinig overlapping.'

Juteks, opgericht in 1939, boekte in 2011 een omzet van 53,4 miljoen euro. In totaal werken er 292 mensen.

Van de controlerende aandeelhouders koopt Beaulieu in een eerste fase een belang van 52,42 procent voor 15 miljoen euro. Vervolgens wordt een bod gelanceerd op de overige aandelen. De totale overnamesom zal zo op zo'n 27 miljoen euro komen.

Beaulieu ontstond in 2005 uit de hereniging van vijf afdelingen van de vroegere Beaulieu-groep van Roger De Clerck. De groep is bekend als tapijtfabrikant, maar is daarnaast actief in laminaat, vinylvloeren en meubelstoffen. Ze is ook een belangrijke speler in grondstoffen en halffabrikaten.

De voorbije jaren snoeide de groep onder druk van de crisis in een aantal Belgische en Noord-Franse activiteiten. Recent werd bijvoorbeeld nog een deel van de garenproductie gesloten. Maar tegelijk wordt geïnvesteerd in China en nu dus ook in Oost-Europa.

Alles samen telt Beaulieu een 30-tal vestigingen, verspreid over 8 landen en goed voor 3.300 werknemers. In 2011 was er een omzet van 1,4 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud