Beaulieu-telg voorkeurbieder voor eigen bedrijf Nyobe

De vestiging van Nyobe in Kruishoutem. ©Brecht Van Maele

De doorstart van het vroegere Beaulieu Nylon, mogelijk onder eigenaar Stefaan Colle, moet een oplossing bieden voor de forse belastingclaim die rust op de onderneming.

Nyobe (ex-Beaulieu Nylon) uit Kruishoutem, een leverancier van onder meer de beursgenoteerde tapijtwever Balta, is een gewezen onderdeel van het Beaulieu-imperium van wijlen ondernemer Roger De Clerck. Nu is de onderneming, die zo'n 160 mensen in dienst heeft, in handen van zijn dochter Ann en haar man Stefaan Colle. Nyobe hoort samen met het vroegere beursgenoteerde Associated Weavers tot de holding Belgotex International van het echtpaar.

Nyobe was net als andere Beaulieu-takken betrokken bij de grote belastingontduiking door de groep vorige eeuw. Het werd ervan beticht winsten te hebben doorgesluisd naar Zwitserland, om er gebruik te kunnen maken van het gunstigere belastingregime. Het bedrijf heeft altijd volgehouden dat het een legale constructie was.

103 miljoen
Belastingfactuur
Boven Nyobe hangt een belastingfactuur van 103 miljoen euro.

Het verzette zich tegen een schikking met de fiscus en koos voor een juridische strijd. Maar die verloor het vorig najaar definitief na een arrest van het Hof van Cassatie. Daardoor kan Nyobe niet langer ontsnappen aan de fiscale factuur die vooral door verwijlintresten opgelopen is tot minstens 103 miljoen euro.

Reorganisatie

Die kan het bedrijf doen kapseizen. Colle dokterde een oplossing uit om Nyobe te redden. Hij diende bij de ondernemingsrechtbank van Oudenaarde een aanvraag in voor een 'gerechtelijke reorganisatie met het oog op een overdracht onder gerechtelijk gezag', zoals dat formeel heet. Zeg maar een procedure om Nyobe te laten doorstarten na een overname. De fiscale claim blijft dan achter bij de oude onderneming, zonder dat de spons erover gaat.

De rechtbank stemde in oktober in met het verzoek, waardoor Nyobe vier maanden beschermd werd tegen zijn schuldeisers. Tegelijk kregen drie gerechtsmandatarissen de opdracht een koper te zoeken. Die zoektocht bleek complexer dan verwacht en vergde meer tijd. De mandatarissen vroegen vijf maanden extra en onlangs werd de periode zelfs een tweede maal verlengd, tot 15 oktober.

Drie kandidaten

Maar nu is er wel witte rook in zicht. Naar De Tijd vernam zijn er drie kandidaat-bieders, onder wie Belgotex zelf. Eerder raakte al bekend dat Colle zou proberen een gooi te doen naar zijn eigen onderneming.

160
Nyobe
Bij Nyobe in Kruishoutem werken 160 mensen.

De gerechtsmandatarissen hebben al een verzoek tot machtiging van een overname bij de ondernemingsrechtbank ingediend. Meerdere bronnen zeggen dat Belgotex de voorkeurbieder is die ze naar voor schuiven. De externe woordvoerder van Nyobe bevestigt die informatie. 'De gerechtsmandatarissen zullen het bod van Belgotex verdedigen als het interessantste', zegt de woordvoerder.

Het laatste woord is aan de rechtbank. Die moet een vonnis vellen na de behandeling van het dossier. Dat gebeurt vrijdag. Colle, die woont in Zuid-Afrika, was woensdagnamiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Details over het bod of over de betaling van de fiscale claim ontbreken voorlopig. Maar Belgotex zou volgens onze informatie over een sterk dossier beschikken, ook naar de fiscus toe. Bovendien omvat het plan de overname van het voltallige personeel. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud