Bekaert Textiles komt in Duitse handen

In 2008 verloren na een herstructurering ruim 250 mensen hun baan bij Bekaert Textiles ©BELGA

De Nederlandse Gamma Holding verkoopt de West-Vlaamse marktleider van matrassentextiel aan de Duitse familieholding Franz Haniel & Cie.

Pas einde januari plaatste Gamma Holding zijn dochter Bekaert Textiles Holding BV in de etalage. De belangstelling was blijkbaar groot en ook over de prijs liepen de meningen duidelijk niet uiteen, want drie maanden later is verkoop al rond. Over die prijs bewaren beide partijen wel het stilzwijgen. Op basis van de laatst bekende bedrijfskasstroom (ebitda) van de groep met roots in Waregem, ligt die allicht boven 250 miljoen euro. De koper is de Duitse familieholding Franz Haniel & Cie, waarvan de oorsprong teruggaat tot het geboortejaar van Mozart.

'Het businessmodel van Bekaert Textiles beantwoordt perfect aan onze overnamecriteria', aldus Stephan Gemkow, CEO van Haniel, in een persbericht, zonder te zeggen wat die criteria inhouden. 'Het bedrijf heeft, gesteund door wereldwijde trends, het potentieel voor een langdurige en duurzame groei en waardecreatie'. Hij noemt de overname 'een eerste, maar belangrijke stap in de diversificatie van de portefeuille van dit 'family-equity' bedrijf'. Het personeel wordt integraal overgenomen en het management blijft op post.

Bekaert Textiles is actief in de hele wereld met zowel verkoopafdelingen als productiesites. Slechts een kwart van de geschatte omzet van 200 miljoen wordt door de Belgische nv gerealiseerd. De belangrijkste afzetmarkten zijn Amerika (50%) en Europa (35%). Het bedrijf profiteert van de bevolkingstoename en de stijgende levensstandaard in de groeimarkten, luidt het. Bekaert Textiles maakt geweven en gebreide matrasstoffen, matrashoezen en stoffen voor bedbekleding.

Franz Haniel & Cie. is de enige eigenaar van CWS (sanitaire diensten) en ELG (grondstoffentrader), heeft sinds 1985 een meerderheidsbelang van 50,25% in TAKKT (B2B-postorderbedrijf) en al bijna een halve eeuw een minderheidsbelang van 30% in Metro Group (Makro, Saturn). Eerder deze maand verkocht de holding de farmagroep Celesio, waardoor ze schuldenvrij werd en over een oorlogskas van 1 miljard euro kon beschikken. Haniel boekte over 2014 een bedrijfswinst van 217 miljoen op een omzet van 3,94 miljard.

Gamma Holding - niet te verwarren met de doe-het-zelfketen - was tot 2010 beursgenoteerd, maar werd toen overgenomen door de Nederlandse investeringsfondsen Gilde en Parcom.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud