Belgen moeten Amerikaanse collega's bij Mohawk de weg tonen

Bernard Thiers, de CEO van Unilin en president vloeren Rest of the World bij Mohawk.

Mohawk, de grootste vloerenproducent ter wereld, zag vorig jaar zijn operationele winst met een kwart zakken door forse herstructureringen bij de Noord-Amerikaanse tak. De West-Vlaamse bedrijven Unilin en IVC zijn de sterkhouders van de Amerikaanse groep.

De Noord-Amerikaanse divisie van de vloerengigant , waar sinds een dik jaar de Belg Paul De Cock aan het hoofd staat, kampte vorig jaar met de torenhoge kosten van herstructureringen. Die afdeling maakt zowel vinyl, laminaat als tapijt, maar heeft de populariteit van vinyl en vooral de 'luxury vinyl tiles' (LVT of vinyltegels of -stroken) de voorbije jaren fors onderschat.

‘Er woedt een LVT-revolutie in de VS’, verklaart Bernard Thiers, de CEO van de divisie Rest of the World (ROW, lees: Europa) bij Mohawk. Het is al een hele tijd alsof elke Amerikaan plots vinyl in zijn huis wil. Daar heeft de groep zich aan mispakt, want plots werd de Amerikaanse markt overspoeld door veel goedkopere Chinese vinylplanken en -tegels. Dat kunnen de Chinezen dankzij een goedkoper productieprocedé. Wij hadden te veel productiecapaciteit in tapijt en te weinig in vinyl en zijn weggedrukt door de Chinezen. We zijn gepakt in snelheid.’

Misser

Die strategische misser is duidelijk in de cijfers terug te vinden. De divisie North America gleed terug naar een omzet van 3,85 miljard dollar (-4,5%). Vooral de operationele winst liet het afweten door de hoge herstructureringskosten bij tapijt en parket. Ze halveerde van 348 miljoen dollar tot 167 miljoen dollar.

De twee andere divisies, keramische tegels en ROW, deden het met licht stijgende omzetten beter. Maar vooral de ROW-divisie blonk uit in de winstcijfers. Die divisie valt grotendeels samen met de West-Vlaamse bedrijven Unilin, IVC en Spano. De omzet steeg van 2,4 miljard naar bijna 2,5 miljard dollar (+4%), de operationele winst van 346 naar 359 miljoen euro (+4%).

Al een hele tijd wil elke Amerikaan vinyl in zijn huis. Plots werd de Amerikaanse markt overspoeld door veel goedkopere Chinese vinylplanken en -tegels.
Bernard Thiers
CEO Unilin en president vloeren Rest of the World bij Mohawk

‘Wij hebben geen last van de Chinezen, omdat er in Europa geen stormloop is op LVT, zoals in de VS’, stelt Thiers. ‘Daardoor hebben onze fabrieken altijd gelijke tred kunnen houden met de vraag en verloren we geen marktaandeel. Mocht dat plots wel gebeuren, dan hebben we nog wat vrije capaciteit om te volgen. De Amerikaanse divisie komt zelfs bij ons kijken hoe ze haar productielijnen efficiënter en sneller kan maken om meer te kunnen produceren. De West-Vlaamse fabrieken van Unilin en IVC zijn het kenniscentrum voor de vinylvloerproductie.’

Deels dankzij de Belgen bleef de totale omzet van Mohawk stabiel op 9,97 miljard dollar, maar de operationele winst zakte met een kwart naar 827 miljoen dollar. De Mohawk-Belgen met aandelen (zie inzet) kunnen niet rekenen op een dividend als beloning voor hun prestaties. Het beursgenoteerde familiebedrijf keert traditioneel geen dividenden uit.

De Mohawk-Belgen

Filip Balcaen (60)

- Verkocht in 2014 zijn vinylbedrijf IVC voor 1,2 miljard dollar aan Mohawk. Kreeg 10 procent uitbetaald in aandelen Mohawk en is sindsdien een van de acht bestuurders.

- Is met 2,5 procent van de aandelen de tweede grootste private aandeelhouder, na oprichter Jeff Lorberbaum. 

Paul De Cock (47)

- President vloeren Noord-Amerika

- Was tot november 2018 hoofd van de vloerafdeling bij de Mohawk-divisie Rest of World.

- Installeerde de eerste luxevinylfabriek in de VS.

Bernard Thiers (64)

- President vloeren Rest of World (ROW)

- Volgde in 2009 Frans De Cock op aan het hoofd van de divisie Rest of World, dat grotendeels bestaat uit de West-Vlaamse bedrijven Unilin, IVC en Spano.

- Nog steeds CEO van Unilin.

- Heeft een beperkt pakket aandelen van Mohawk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud