Belgisch textiel vreest goedkoper Turks tapijt door VS-sancties

Fa Quix, de topman van Fedustria, de vereniging van de Belgische textielsector. ©Emy Elleboog

Turkse concurrenten dreigen de Belgische textielbedrijven nog meer pijn te doen als Europa het land geen extra sancties oplegt in navolging van de VS.

Tegelijk worden sancties opgelegd aan Turkse ministers en dreigen de VS ook maatregelen te treffen tegen buitenlandse banken die 'bewust financiële transacties voor of in naam van geviseerde personen faciliteren'. Maar terwijl de VS hard op tafel kloppen blijft het voorlopig wachten op een duidelijke Europese reactie. 

Die houding kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Belgische economie. De Belgische textielfederatie Fedustria waarschuwt er alvast voor dat het Turkse concurrenten in de kaart kan spelen als Europa geen sancties uitvaardigt als andere grote economische blokken zoals de VS dat wel doen. De Turkse textielbedrijven staan vooral sterk in de tapijtindustrie, katoenverwerking en in de productie van meubelstoffen. 

Douane-unie

'De douane-unie tussen Turkije en de Europese Unie speelt vandaag sowieso al meer in het voordeel van de Turken', zegt Fa Quix, de topman van Fedustria. 'Als daar niets aan verandert terwijl andere landen wel sancties opleggen, zullen lokale Turkse spelers wellicht meer goederen exporteren naar Europa. Als de Turkse munt verder in waarde daalt, zullen ze dat ook nog eens goedkoper kunnen doen.'

Slechts weinig Belgische textielbedrijven beschikken over een productievestiging in Turkije. De bekendste namen zijn de beursgenoteerde tapijtspecialist Balta , de luierfabrikant Ontex en Bekaert Textiles, de Waregemse wereldleider in de productie van matrasstoffen. 'Zij kunnen dus mogelijk wel makkelijker exporteren naar Europa', geeft Quix mee.

'Al betekent de terugval van de Turkse lira ook dat ze wellicht meer zullen moeten betalen voor de grondstoffen die ze invoeren om te kunnen produceren. De meeste Belgische textielbedrijven hebben hoe dan ook voor Oost-Europa of het Verre Oosten gekozen als ze in het buitenland wilden produceren.'

Goedkoper staal

Na de arrestatie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson had president Trump vorig jaar al eens de importheffingen op Turks staal al eens fors opgetrokken. Die situatie leidde er toen toe dat Europa werd overspoeld door goedkoop staal uit Turkije, dat zijn productie niet meer kwijtraakte in de VS. Om de schade te beperken legde de Europese Commissie afgelopen zomer een 'safeguard measure' van 25 procent op zodra de import een bepaalde drempel overschrijdt.  

Of de nieuwe maatregelen van Trump ertoe zullen leiden dat staalproducten hun Europese productie zullen terugschroeven, is nog niet duidelijk. ArcelorMittal, dat als grootste staalbedrijf ter wereld deze zomer op de rem ging staan in Europa, wenste dinsdag niet te reageren. 

De Belgische technologiefederatie Agoria merkt wel op dat Europa best twee keer nadenkt voor het Turkije extra sancties oplegt. 'Men heeft het in dit soort discussies vaak over 'staal' als een product, maar onder die noemer gaan enorm veel soorten schuilen,' zegt expert Patrick Van den Bossche. 'Sommige bedrijven hebben soorten nodig die ze niet langer in Europa kunnen vinden, en moeten dan aankloppen bij producenten in andere landen, zoals Turkije. Als anti-dumpingmaatregelen zomaar worden doorgevoerd, kan dat daardoor nadelig zijn voor die bedrijven. Soms riskeren dergelijke maatrgelen ook wat te kortzichtig uitgevoerd. Misschien komt het goedkope staal misschien niet meer zo snel terecht in Europa. Maar in de plaats daarvan blijken sommige afgewerkte producten dan makkelijker Europa te bereiken. En in zo'n situatie verliest zowel de lokale staalsector als de verwerkende industrie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud