Belgische tapijtprins slaat slag in Spanje

Philippe Hamers was tot in 2016 verantwoordelijk voor de divisie kamerbreed tapijt bij Balta.

De grootste Britse tapijtgroep Victoria, met de Belg Philippe Hamers aan het hoofd, neemt in Spanje de tegelproducent Keraben over voor 274 miljoen euro.

De Belg Hamers laat zich eens te meer opmerken met zijn forse overnamestrategie. Na de kunstgrasproducenten Avalon en GrassInc in Nederland, de tegelfabrikant Serra in Italië, slaat hij nu ook toe in Spanje, eveneens met een tegelproducent.

Keraben haalde vorig jaar een omzet van 118,3 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 36,4 miljoen. Dit jaar groeit het bedrijf met tien procent. Volgens De Standaard, die het nieuws brengt, legt Victoria 274 miljoen euro op tafel voor het Spaanse bedrijf en financiert dat met nieuwe aandelen.

Balta

Hamers doet daarmee wat hij bij Balta niet kon doen. Daar was hij tot 2016 verantwoordelijk voor de divisie kamerbreed tapijt en gold hij als kroonprins om de toenmalige CEO Hendrik Deruyck op te volgen. Maar Balta koos voor een externe manager: Tom Debusschere die overkwam van ramenproducent Deceuninck. Waarop Hamers vertrok naar Victoria.

Voor Balta was Hamers overigens ook al actief bij twee andere Vlaamse tapijtboeren, Beaulieu en Lano. Dat laatste bedrijf uit Harelbeke stond dit jaar nog op het overnamelijstje van Hamers, maar de familie Lano verkoos uiteindelijk om niet te verkopen.

Tegels

Met de overname pikt Hamers naadloos in op dé trend bij uitstek in de wereld van vloerbekleding: tapijt is out, harde vloerbekleding zoals vinyl of tegels zijn in. Enkel de Britten houden nog wel vast aan hun traditie van kamerbreed tapijt.

Victoria is met een omzet van 400 miljoen pond (448 miljoen euro, eind 2017) en 1.800 werknemers de grootste tapijtproducent van Groot-Brittannië. Voorzitter en hoofdaandeelhouder - met ongeveer een derde van de aandelen - is Geoff Wilding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud