Belgische topdesigner Raf Simons verhuist naar Prada

Raf Simons werkt voortaan bij het topmerk Prada.

Het Italiaanse modehuis Prada trekt de Limburger Raf Simons aan als co-creatief directeur.

Dat meldt Prada zondag in een persbericht.

Raf Simons (52) start op 2 april als creatief directeur bij het Italiaanse bedrijf. Hij deelt die job met mode-ontwerpster Miuccia Prada. Zij is de kleindochter van Mario Prada, die de firma Fratelli Prada in 1913 stichtte.

Miuccia Prada is ook co-CEO en mede-eigenares van Prada. Maar Prada en Simons zullen gelijke verantwoordelijkheden dragen op gebied van creatieve output en decision-making, klinkt het. De 70-jarige Prada beklemtoonde dat de komst van Simons geen signaal is dat ze binnenkort stopt. 'Dit is geen opvolging. Dit is een manier om onze creativiteit te boosten', stelde ze. 

Open conversatie

'Deze samenwerking, die alle creatieve facetten van het Prada-label omvat, is ontstaan uit een diep wederzijds respect en een open conversatie. Het gaat om een gezamenlijke beslissing van de twee partijen', aldus Prada nog. 'Ze opent een nieuwe dialoog tussen twee personen die beschouwd worden als twee van de meest invloedrijke en belangrijke ontwerpers.'

De eerste Prada-collectie ontworpen door beide designers komt op de show van damesmode voor de lente en zomer van 2021. Die collectie wordt in september 2020 in Milaan voorgesteld.

Prada kende recent na jaren van een kwakkelende verkoop opnieuw voorzichtig groei. Maar het oprukkende coronavirus is een grote bedreiging voor luxemerken zoals Prada, die waanzinnig populair zijn bij Chinese consumenten.

Limburg 

Simons, zoon van een militair op Kleine Brogel en een poetsvrouw, groeide op in Neerpelt. Als student liep hij stage bij Walter Van Beirendonck, een van de Antwerpse Zes. Toen die hem meenam naar een defilé in Parijs, sloeg de vonk over. Na enkele jaren bij Dior werkte hij van 2016 tot december 2018 als 'chief creative officer' bij Calvin Klein.

Als chief creative officer probeerde de Vlaamse ontwerper daar uit te pakken met meer gedurfde en conceptuele creaties. Maar de verkoop volgde niet, waarna Calvin Klein afscheid nam van de Limburger.

'Ik ben erg blij om deze samenwerking met Prada aan te kondigen', zei Simons volgens De Morgen op de persconferentie in Milaan. 'Het is een merk waar ik mijn hele leven al in geïnteresseerd ben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud