Britse Balta-klant merkt beterschap

Het Britse Carpetright is een grote verkoper van Balta-tapijten. ©BELGAIMAGE

Maar de scherpe stijging van de olieprijs dreigt het prille herstel in de tapijtsector te doorkruisen, leert de update van de Franse rivaal Tarkett.

Het was deze ochtend even schrikken voor beleggers in de Londense City: Carpetright   stuurt na ontelbare winstalarmen over de voorbije paar jaar een positieve winstwaarschuwing uit.

Volgens de Britse tapijtenverdeler is de verkoop op de thuismarkt duidelijk hersteld, na de zware herstructurering vorig jaar. Dat is een opsteker voor de Belgische tapijtenproducent Balta , die samen met zijn Britse klant al een tijd lijdt onder de zwakke Britse markt

Dat de Britten even genoeg lijken te hebben van kamerbreed tapijt is niet het enige probleem waar Balta sinds de beursgang een kleine twee jaar geleden mee kampt.

Beleggersvertrouwen

De groep sleept sinds de beursgang ook een (te) zware schuldenberg mee. En dat ex-eigenaar Filip Balcaen recentelijk in een gesprek met De Tijd zei dat het aandeel zelfs na de koersval met driekwart sinds de beursintroductie 'niet echt goedkoop' oogt, was niet van aard om het beleggersvertrouwen te herstellen. 

Balta komt op 3 mei met een update over het eerste kwartaal. Meteen een eerste afspraak voor Cyrille Ragoucy, sinds die de rol van interim-CEO mocht inruilen voor die van fulltime CEO.

©rv

Ragoucy liet begin maart al weten in 2019 geen winstherstel te verwachten. De Franse rivaal Tarkett  kwam woensdagavond al met een update. En die was niet onverdeeld positief. 

De bedrijfswinst kwam in het eerste kwartaal weliswaar iets boven de verwachting uit, maar de teneur van de update was niet optimistisch. 'De marktomgeving is moeilijker dan in 2018', klinkt het. En vooral: de recente klim van de olieprijs baart CEO Fabrice Barth√©lemy zorgen. Die stijging dreigt Tarkett dit jaar met een extra grondstoffenfactuur van 15 √† 20 miljoen euro op te zadelen, meer dan de eerder ingeschatte 15 miljoen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud