DOMO neemt productie kunstgras van Desso over

Bij de kunstgrasproducent Desso Sport Systems in Dendermonde kwam er donderdag een verrassende wending in de onderhandelingen over een collectief ontslag. Waar eerder 91 ontslagen dreigden, is dat nu omgebogen naar vijf ontslagen en 39 begeleide mutaties. De tapijtgroep DOMO neemt de tufting- en coatingactiviteiten voor de productie van kunstgras én de merknaam over.

Een kleine maand geleden kondigde Desso Sport Systems aan 91 ontslagen te overwegen, van 79 arbeiders en 12 bedienden. Meteen dook echter ook de hoop op dat een van de andere Belgische tapijtgroepen de afdeling die Desso wilde afstoten, zou overnemen - met name DOMO. Desso zelf behoudt de extrusie en het kleuren van kunststofgaren, en blijft ook hybride gasmatten maken (een combinatie van natuurlijk gras en kunststof).

In de onderhandelingen slaagde men er echter in het aantal ontslagen te beperken tot slechts vijf bedienden. Enkele tientallen arbeiders worden begeleid om de overgang te maken naar DOMO.

'Van bij het begin van deze onderhandelingen hadden wij steeds één doel voor ogen: zo veel mogelijk arbeidsplaatsen redden', zegt Carl De Clercq (ACV-CSC Metea). Tijdens de onderhandelingen verlieten de vakbonden het spoor van de ontslagpremie en werd ingezet op jobbehoud. 'Het investeren van het budget voor het collectief ontslag om de mensen aan het werk te houden, dat was onze insteek.'

De vakbonden legden een ambitieus plan op tafel met de focus op het bereiken van nul ontslagen. 'Een totale verrassing voor de directie', vertelt De Clercq, 'maar zij hadden de openheid om ons plan met het nodige respect te bekijken, berekenen en bestuderen.'

Het vakbondsplan werd uiteindelijk de basis voor de verdere onderhandelingen.

Bij een geslaagde integratie van het uitgewerkte plan krijgt het personeel een netto bonus, zo werd nog afgesproken, als signaal van vertrouwen in de toekomst voor het voltallige personeel, waarbij het nieuws over de kunstgrasafdeling even het vertrouwen deed wankelen. 

Door de vakantieperiode waren donderdag minder dan de helft van de personeelsleden bereikbaar om te stemmen over de reorganisatie, waardoor er op 6 augustus een nieuwe stemronde komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud