Ex-Beaulieu Nylon vraagt bescherming tegen schuldeisers

De nylonproducent Nyobe. ©De Tijd

De Belgische nylonproducent Nyobe moet de fiscus wegens belastingontduiking minstens 103 miljoen euro betalen.

De Belgische maker van nylondraden voor de tapijt- en kunststofsector Nyobe, gevestigd in Kruishoutem, verzeilt in steeds diepere problemen omdat het belastingen ontdoken heeft. Het vroegere Beaulieu Nylon heeft bij de rechtbank van koophandel van Gent, afdeling Oudenaarde, een aanvraag ingediend om beschermd te worden tegen zijn schuldeisers.

182 miljoen euro eigen vermogen

Nyobe is niet het enige bedrijf van Stefaan Colle en zijn vrouw An De Clerck. Het is een onderdeel van de groep Belgotex International waartoe ook het vroegere beursgenoteerde Associated Weavers behoort, net als een belang van 13,8 procent in Beaulieu International Group. 

Belgotex International boekte vorig jaar een omzet van 232 miljoen euro en 16,9 miljoen euro nettowinst. Het eigen vermogen van het geheel bedroeg 182 miljoen euro, waarvan 85 miljoen euro reserves. Daar staan 47,7 miljoen euro schulden tegenover.

De geconsolideerde cijfers van de groep bevatten echter geen provisie voor het fiscaal dossier van dochter Nyobe. Nu de fiscale claim van zeker 103 miljoen vast komt te staan, door de uitspraak in Cassatie, zakt de bijdrage van Nyobe aan de groepscijfers naar nul. 

Nyobe zelf leverde in 2017 met iets meer dan 82 miljoen euro het leeuwendeel van de groepsomzet. Netto bleef daar 1,8 miljoen van over. Door de provisie voor het fiscaal geschil (op het niveau van het bedrijf) duikt het eigen vermogen van Nyobe 63,3 miljoen euro in het rood. 

 

Dat gebeurde maandagavond rond 22 uur. De griffie van de rechtbank bevestigde de aanvraag dinsdag. De rechter moet zich over die gerechtelijke reorganisatie - ook bekend als WCO 3 in het jargon - buigen. Dat zal zeker niet meer deze week zijn. Zolang er geen beslissing is, legt het bedrijf geen verdere verklaringen af, laat het weten.

Nyobe vraagt concreet een gerechtelijke reorganisatie onder gerechtelijk gezag aan. Daarbij wordt aan een of meerdere derden het geheel of een deel van de onderneming in moeilijkheden of van haar activiteiten overgedragen, uiteraard met instemming van de rechtbank.  

Cassatie

Nyobe doet de aanvraag omdat het de fiscus minstens 103 miljoen euro moet betalen. Het gaat om ontdoken belastingen, boetes en vooral verwijlintresten omdat het bedrijf belastingen heeft ontdoken via Zwitserland. Nyobe ging in cassatie tegen een Gents arrest uit 2014 in die zaak, maar het Hof van Cassatie gaf het vorige week vrijdag ongelijk.

Door het arrest uit 2014 legde het bedrijf dat boekjaar een provisie van net geen 103 miljoen euro aan, waardoor het netto-actief fors negatief werd. Daardoor gingen ook de alarmbellen van de vennootschapswetgeving rinkelen en moest het bedrijf verantwoorden waarom het dacht de activiteiten te kunnen voortzetten. Operationeel is Nyobe winstgevend. In het jongste verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders, bij de jaarrekening van 2017, oordeelde de raad dat de continuïteit aangewezen was, ondanks een over te dragen verlies van 97 miljoen euro. 

Zwaarste straf

Het is de eerste keer dat een onderdeel van het vroegere Beaulieu-imperium zo'n drastische maatregel moet treffen door de fiscale perikelen van de vroegere groep van wijlen ondernemer Roger De Clerck. Niet verwonderlijk: het is de zwaarste straf tot nu toe in een fiscaal Beaulieu-dossier. 

Het is niet duidelijk wat gebeurt met de 164 mensen die in Kruishoutem voor het bedrijf werken zodra de gerechtelijke reorganisatie wordt goedgekeurd. 'We garanderen dat de lonen de komende tijd worden uitbetaald', zegt woordvoerder Peter Vanhove. 'Ook onze leveranciers hebben niets te vrezen.'

Nog zorgen

Nyobe is een onderdeel van de groep Belgotex van Stefaan Colle, die een lid van de familie De Clerck werd door zijn huwelijk met An De Clerck, een van de dochters van oprichter Roger De Clerck. Het is niet het enige gerechtelijke dossier op het bord van Colle.

Deze zomer raakte bekend dat het Brusselse parket-generaal hem, andere leden van de familie en enkele anderen opnieuw vervolgt voor recentere feiten van witwassen en valsheid in geschrifte. Dit keer gaat het om een constructie van bijna 200 miljoen euro. Die zou recentelijk zijn opgezet via Luxemburg om de opbrengsten uit de oude zaak van fiscale fraude wit te wassen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud