Frère blokkeert schuldherschikking bij kledingketen Vivarte

Albert Frère en zijn zoon Gerald. ©Thierry du Bois

De Waalse zakenman Albert Frère blokkeert samen met drie andere schuldeisers het herstructureringsplan bij de Franse kledingketen Vivarte. 166 andere schuldeisers keurden de schuldherschikking al goed.

Volgens de Franse website Challenges hebben 166 van de 170 schuldeisers van Vivarte hun zegen gegeven om een groot deel van de schulden om te zetten in nieuwe aandelen. Vivarte is bekend van merken als Naf Naf, Kookaï, Chevignon en La Halle aux Vêtements.

Maar vier partijen liggen dwars: een Spaanse bankgroep, fondsbeheerder Gilles Etrillard van LFPI, Christian Langlois-Meurinne van Idinvest en de Belg Albert Frère. Frère zit in het dossier via de beleggingsvennootshap Kartesia, die hij samen met de Canadese familie Desmarais controleert.

Vivarte torst een schuldenlast van 2,8 miljard euro. Twee miljard wil de groep laten omzetten in kapitaal. Bijna alle schuldeisers zijn akkoord en ook de meerderheidsaandeelhouders maken geen bezwaar tegen de forse verwatering van hun belang. Momenteel is 60 procent van de aandelen in handen van het beleggingsfonds Charterhouse. De fondsen Chequers en Sagard hebben elk zo'n 8 procent van het kapitaal. Het oude management controleert 18 procent van de aandelen, waarvan 9 procent door ex-CEO Georges Plassat, die naar de warenhuisketen Carrefour vertrok. Plassat zei 'verbijsterd' te zijn door de slechte gang van zaken bij Vivarte, maar hij zal de herstructurering niet tegenhouden.

In 2007 was de verkoop van Vivarte een van de grootste Leveraged Buyouyts (met schulden gefinancierde overname) in Europa. Charterhouse zadelde het bedrijf echter met een forse schuldenlast op. Bovendien kreeg de keten te kampen met steeds steviger concurrentie van goedkopere ketens als Zara en H&M. Het voorbije boekjaar zakte de verkoop van 3 tot 2,8 miljard euro. De voorbije twee jaar halveerde de operationele cashflow (ebitda) tot 300 miljoen euro. De nieuwe eigenaars investeerden bovendien amper in de merken.

De nieuwe CEO Marc Lelandais heeft een vijfjarenplan opgesteld om de groep weer op het juiste spoor te krijgen. Naast de omzetting van schuld in aandelen, zouden de schuldeisers ook 500 miljoen euro vers geld op tafel moeten leggen om de winkels van de groep te herlanceren. Daarbij wordt vooral ingezet op het merk La Halle. In Parijs moet een grote winkel komen die de verschillende merken van de groep overkoepelt.

De schuldherschikking moet ten laatste op 23 juli worden goedgekeurd. Zoniet zal Vivarte bescherming vragen tegen zijn schuldeisers en tot een grote ontslagronde overgaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud