Gerecht onderzoekt witwassen bij FNG

Het voormalige management van FNG, het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke, werd eerder al in verdenking gesteld. Dat gebeurde nu ook met een advocate die FNG adviseerde. ©SISKA VANDECASTEELE

Het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke misdrijven bij de failliete modegroep FNG is uitgebreid naar witwassen.

Dat bevestigt de woordvoerder van het parket van Antwerpen, Kristof Aerts. De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl onderzoekt nu ook aanwijzingen dat constructies zijn opgezet om geld te versluizen en wit te wassen bij FNG. Het strafonderzoek krijgt zo een nieuwe dimensie boven op de bekende aanwijzingen van marktmanipulatie en valsheden in de jaarrekening.

De Tijd vernam ook dat de onderzoeksrechter een huiszoeking heeft uitgevoerd bij de huisadvocaat van FNG, het advocatenkantoor NautaDutilh. Een advocate van dat kantoor, Elke Janssens, is door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld.

De speurders willen onder meer weten wat zich afspeelde rond het inkoopplatform Fashion Buying Platform Holding. Via een eigen aankooporganisatie wou FNG goedkoop kleding inkopen in Aziatische lagelonenlanden, maar de structuren in Zwitserland en Hongkong, en allerlei aandelentransacties daarrond, roepen vragen op. Het grootste vraagteken is hoe FNG 94 miljoen euro in dat aankoopnetwerk kwijtspeelde. Dat verlies door ‘complexe en internationale transacties’ leidde mee tot de val van de Mechelse modegroep achter de merken Brantano, CKS en Claudia Sträter.

De Mechelse onderzoeksrechter heeft ook een advocate die FNG adviseerde, in verdenking gesteld.

Bij NautaDutilh kregen we gisteren geen reactie ondanks onze vragen. ‘In ieder geval staan wij de pers niet te woord over dossiers’, stelde advocaat Dirk Van Gerven, de woordvoerder van het advocatenkantoor.

Huiszoekingen

Het parket geeft geen namen, maar bevestigt dat sinds het begin van het gerechtelijk onderzoek al ‘een tiental huiszoekingen zijn uitgevoerd en meerdere inbeslagnames’. ‘Op dit moment zijn vier mensen in verdenking gesteld’, zei Aerts. Drie van hen vormden het voormalige management van FNG: het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke.

Sven De Scheemaeker, vakbondsman van ACV Puls, riep het gerecht al eerder op niet alleen te focussen op het trio dat FNG heeft opgericht, maar ook op ‘de stromannen in België en Nederland’, ‘net als het advocatenkantoor NautaDutilh en de huisadvocate Janssens’. Die laatste had volgens De Scheemaeker bijna wekelijks overleg met ex-topman Penninckx.

Het gerechtelijk onderzoek begon deze zomer nadat de beurstoezichthouder FSMA op 8 juli zijn dossier over FNG had bezorgd aan het Antwerpse parket. In eerste instantie ging het strafdossier vooral over mogelijke marktmanipulatie, valsheden in de jaarrekening, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van het onderzoek van de FSMA naar FNG. Maar het gerecht lijkt nu vastberaden om de zaak tot op het bot uit te spitten en wil alle verdachte geldstromen en constructies in de groep onder de loep nemen.

Afgelopen vrijdag werd Penninckx samen met zijn echtgenote Maes aangehouden, maar dat staat los van de nieuwe ontwikkelingen in het dossier. De twee zouden de voorwaarden hebben geschonden die de onderzoeksrechter hen had opgelegd, zodat ze het onderzoek niet dwarsbomen. Penninckx zit nu in de cel en Maes kreeg een elektronische enkelband. De raadkamer buigt zich dinsdag over hun aanhouding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud