Grondstoffen wegen op marges Sioen

©Diego Franssens

Een recente serie overnames joeg de omzet van de specialist in technisch textiel fors hoger in de eerste jaarhelft. Maar de hogere grondstoffenprijzen wegen op de marges.

Het West-Vlaamse Sioen  heeft er een razend drukke periode op zitten waarin het het ene bedrijf na het andere overnam. Sinds begin vorig jaar kocht Sioen in totaal vijf ondernemingen in Duitsland, Finland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

De meest recente overname, die van de Britse technisch textielproducent James Dewhurst, was met omgerekend 51 miljoen euro meteen ook de grootste deal ooit voor Sioen.

32%
Sioens omzet ging in de eerste jaarhelft met ruim een derde omhoog dankzij de recente overnames.

Door die buitenlandse groei ging Sioens omzet vorig jaar al stevig de hoogte in, en die trend zet zich ook verder in de eerste zes maanden van dit jaar. De volledige groepsomzet kwam in de eerste jaarhelft uit op 237,7 miljoen euro, 32 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Als de recente aankopen niet meegerekend worden, zou de omzet met 4,4 procent zijn aangedikt, geeft Sioen vrijdag mee in een persbericht.

Druk op de marges

Maar die hogere omzetcijfers vertalen zich nog niet in hogere winstmarges. In de eerste zes maanden liep de recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen met 7 procent op tot 34,6 miljoen euro, wat neerkomt op een marge van 14,5 procent op de omzet. Dat is iets minder dan de markt had ingeschat. Analist Ruben De Vos van KBC Securities mikte bijvoorbeeld op een bedrijfswinst voor afschrijvingen van 39 miljoen euro en een marge van 17,5 procent. 

Sioen kondigde eerder dit jaar al prijsverhogingen aan om de hogere grondstofkosten te compenseren. Maar het effect daarvan zou pas in de tweede jaarhelft merkbaar worden.

Twee factoren verklaren die prestatie. De consolidatie van de recente overnames is nog volop aan de gang, en bovendien blijven de stijgende grondstoffenprijzen wegen op de resultaten. Die trend is al enige tijd aan de gang, en eind mei had Sioen prijsstijgingen in het vooruitzicht gesteld om de hogere kosten te compenseren. Maar het effect van die prijsstijgingen zal wellicht pas in de tweede jaarhelft voelbaar moeten worden.

Indonesische verhuis

Bovendien moest Sioen ook nog enkele eenmalige kosten boeken omdat het een van zijn fabrieken in de Indonesische hoofdstad Jakarta verhuisde naar het verder gelegen Semarang en naar Myanmar. Die operatie moet op termijn de kosten drukken - lagere lonen - maar de opstartkosten die nu verbonden zijn aan de nieuwe sites verklaren mee waarom de bedrijfswinst met 12 procent omlaag ging tot 23,2 miljoen euro. De nettowinst slonk in de eerste jaarhelft met 14 procent tot 12,1 miljoen euro. 

Dat Sioen in zijn vooruitzichten voor de komende maanden meegeeft dat het verder zal inzetten op die grondstofprijzen en op de verdere integratie van de overgenomen bedrijven, hoeft dan niet te verbazen. Of Sioen verder gaat op zijn elan en nog nieuwe overnames zal doen, valt af te wachten.

Ruimte voor overnames

De groep heeft alvast nog genoeg marge om opnieuw toe te slaan. De netto financiële schuld kwam eind juni uit op 145,9 miljoen euro. Dat is een stevige klim ten opzichte van de 79,4 miljoen euro die eind vorig jaar werd gerapporteerd, maar het ligt wel nog een pak onder het schuldplafond dat met de banken werd afgesproken, zegt Sioen daarover. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud