Levi's trekt naar de beurs

©Belgaimage

De jeansmaker Levi Strauss gaat naar de beurs in New York. Daarmee maakt het na 35 jaar zijn beurscomeback.

Levi Strauss diende een aanvraag in voor een notering op Wall Street onder het beurssymbool 'LEVI'. De stap naar de aandelenmarkt wordt begeleid door onder meer de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase.

In november vorig jaar werd in Amerikaanse zakenmedia al gemeld dat Levi Strauss naar de beurs wou. De beursgang zou 600 tot 800 miljoen dollar moeten opleveren. De totale waarde van het bedrijf ligt rond 5 miljard dollar.

Comeback

Het is niet de eerste keer dat de in San Francisco gevestigde jeansmaker naar de beurs gaat. Hij deed dat al eens in 1971. Toen werd 50 miljoen dollar opgehaald, destijds een van de grootste beursgangen. In 1984 verdween het bedrijf weer van de beurs.

De onderneming is momenteel in handen van de nazaten van de oprichter Oskar Levi Strauss.

Japan

De Japanse tak van Levi Strauss is wel beursgenoteerd. Het Amerikaanse bedrijf handelt al in obligaties en rapporteert aan de beurswaakhond SEC. De opbrengst van de beursgang zal worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden en mogelijk ook voor overnames.

Het afgelopen kwartaal was Levi Strauss goed voor een omzet van bijna 1,6 miljard dollar en een winst van 97 miljoen dollar. De producten worden in 110 landen en in ongeveer 50.000 winkels verkocht. Levi Strauss baat zelf 2.900 winkels uit.

Goudkoorts

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de 19de eeuw. De Duitse immigrant Oskar Levi Strauss verhuisde tijdens de goudkoorts naar Californië. Daar opende hij een buitenpost voor droge goederen. Twintig jaar later bundelde hij zijn krachten met de kleermaker Jacob Davis. Ze hadden het idee opgevat om broeken langer te laten meegaan door gebruik te maken van klinknagels. Ze verkregen een patent en brachten de eerste spijkerbroeken uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud