Lingerieontwerpster Murielle Scherre kruist degens met H&M

Murielle Scherre richtte het lingerielabel La Fille d'O in 2003 op. ©Jonas Roosens

Scherre heeft de Zweedse kledingreus voor de rechter gedaagd. De zaak lijkt te draaien rond het ongeoorloofd kopiëren van een ontwerp.

Het was een niet-alledaagse verschijning maandagmorgen in de Brusselse ondernemingsrechtbank: advocaten droegen in een van de rechtszalen meerdere paspoppen met beha binnen.

De vertoning bleek te kaderen in een rechtszaak van de Gentse lingerieontwerpster Murielle Scherre en haar label La Fille d’O tegen de Zweedse kledingreus H&M. Wat Scherre H&M precies verwijt, is niet bekend. De betrokken partijen wilden daar niets over kwijt. Maar het opvoeren van de paspoppen én het feit dat Scherre een specialist in intellectuele eigendom in de arm genomen heeft om haar te verdedigen wijzen in de richting van een twist rond kopierecht.

David en Goliath

Scherre klaagde tweeënhalf jaar geleden al eens over H&M, dat in zijn Oostenrijkse webshop een beha verkocht die sterk leek op het populaire model Fast Girls van La Fille d’O. In tegenstelling tot vandaag zag de ontwerpster het toen niet zitten om te procederen, omdat ze dacht weinig kans te maken tegen de 'Goliath' H&M. 'Ik heb er het budget noch het bereik voor', zei ze. Ze zette wel een ironisch 'zoek de zeven verschillen'-filmpje met de twee modellen op Instagram.

H&M is niet de enige fast retailer die onder vuur ligt voor het kopiëren van creaties van kleine ontwerpers. Zara Home werd anderhalf jaar geleden in België veroordeeld nadat het een ontwerp van de ornamentsnijder Patrick Damiaens had gekopieerd voor een sierkaars. De keten moest een schadevergoeding betalen en de kaarsen uit de handel nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect