Louis De Poortere redt oudste weverij van het land

De werkhal van Calcutta in Sleidinge

De groep achter het tapijtmerk Louis De Poortere neemt zijn sectorgenoot Calcutta uit Sleidinge over.

Calcutta, ontstaan in 1848, is wellicht de oudste nog actieve weverij van België. De industriële productiesite van 2 hectare bevindt zich in het dorpscentrum van de Evergemse deelgemeente Sleidinge.

Het textielbedrijf met 41 werknemers maakt muurbekleding uit textiel en zonnewering, maar is al jaren verlieslatend. In 2017 leed het 1,4 miljoen euro verlies. Het moest vorig jaar tijdelijke bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen en er heerst ook al een tijd economische werkloosheid.

Brexit

Het bedrijf hoopte met enkele productinnovaties nieuwe markten aan te spreken en zo het tij te keren, maar die konden de tegenvallende verkopen op zijn traditionele markten niet compenseren. 'De brexitperikelen hadden een zeer negatieve impact op de omzet en de marges', klinkt het in een persbericht.

1,4 miljoen
Verlies
Calcutta is al jaren verlieslatend. In 2017 leed het 1,4 miljoen euro verlies.

De Britse onderneming Muraspec, die in 2015 Calcutta in handen kreeg, draagt het bedrijf nu over aan Group De Poortere (50 procent) en Christof Vermeersch, voormalig CEO en huidig directielid van Group De Poortere (50 procent). Daardoor wordt een faillissement vermeden.

Vermeersch wordt ook de nieuwe CEO van Calcutta. 'Ik had zin in een nieuwe uitdaging, al laat ik Group De Poortere niet los', zegt hij aan De Tijd.

'Calcutta stond vier jaar geleden ook al op mijn overnameradar, maar toen gingen de Engelsen er nog mee lopen. Net zoals bij Group De Poortere wil ik bij Calcutta de nadruk leggen op onderzoek en ontwikkeling, zowel in design als in techniek. Ik denk bijvoorbeeld aan muurtextiel dat decoratief is én tegelijk het geluid in de kamer dempt dankzij zijn akoestische kwaliteiten.'

Jute

Calcutta is, zoals Louis De Poortere, een bedrijf met veel historiek. In de jaren 20 werkte er een recordaantal van 655 werknemers. Het Oost-Vlaamse bedrijf was in de jaren 50 bekend om zijn jutezakken en weefproducten. De bedrijfsnaam verwijst naar de Indiase havenstad die jute aanleverde. Ook nadat het bedrijf met jute stopte, bleef het Calcutta als naam gebruiken.

Complementair

Group De Poortere, dat Kortrijkse roots heeft, maar het nabijgelegen Moeskroen (Henegouwen) als officiële thuisbasis heeft, ontstond uit de financiële herstructurering van het oorspronkelijke bedrijf Louis De Poortere, ooit Europa's grootste tapijtfabrikant. De vennootschap Louis De Poortere ging in januari 2014 failliet.

De groep die verder ging behield de rechten op het merk Louis De Poortere en opereert nu als een holding van acht textielbedrijven die autonoom opereren, waaronder voortaan ook Calcutta.

Vermeersch: 'We behouden in elk van die bedrijven een kmo-cultuur. Via de groep als paraplu kunnen we makkelijk kennis uitwisselen en gunstige aankoopcondities voor gezamenlijke aankopen bedingen.'

De nieuwe eigenaars hopen dat Calcutta's aanbod complementair zal zijn met de andere producten van de groep, waaronder de tapijten van Louis De Poortere.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud