Luierfabriek van Ontex gaat massaal chirurgische mondmaskers produceren

©AFP

Ontex heeft speciale machines aangekocht en gaat in Eeklo niet enkel luiers maar ook 80 miljoen chirurgische mondmaskers per jaar produceren.

Het betreft chirurgische mondmaskers die normaal in ziekenhuizen worden gebruikt. Dat is het soort maskers dat vrij los voor de neus en de mond zit en verhindert dat hoestdruppels en eventuele viruspartikels van zorgverleners worden overgedragen op patiënten.

Voor de productie heeft Ontex de fabriek in Eeklo (Oost-Vlaanderen) uitgekozen. In die fabriek rollen normaal gezien babyluiers, luierbroekjes, maandverbanden en inlegkruisje van de band. De fabriek in het Meetjesland bestaat meer dan 40 jaar en produceerde aanvankelijk - als onderdeel van een Frans bedrijf - zelfs toilet- en keukenpapier. 

Het zijn voor ons nieuwe machines, maar de grondstoffen en de technologie erachter zijn ons niet vreemd.
Jef Monballyu
Plant manager Ontex Eeklo

Ingenieurs maakten al snel duidelijk dat de bestaande machines niet geschikt waren voor de productie van mondmaskers, maar het bedrijf bestelde een nieuw machinepark. 'Het zijn voor ons nieuwe machines, maar de grondstoffen en de technologie erachter zijn ons niet vreemd. Het komt net als bij luiers neer op plooien, kleven en lassen van materialen', zegt Jef Monballyu, directeur van de site in Eeklo. 

September

De ambitie is om de nieuwe productielijn in september - 'of vroeger' - op te starten, al heeft Ontex nog wel wat werk voor de boeg. De machines zijn nog in opbouw, het personeel - naar schatting 5 à 10 extra mensen - moet nog worden opgeleid, en de grondstoffen moeten nog door de medische keuring. 

Eerlijk gezegd, 80 miljoen is voor mij geen indrukwekkend getal. We zijn hier gewend grote volumes te draaien.
Jef Monballyu
Plant manager Ontex Eeklo

De fabriek zal jaarlijks 80 miljoen stuks afleveren. 'Eerlijk gezegd, dat is voor mij geen indrukwekkend getal', zegt Monballyu. 'Vorig jaar hebben we hier 3 miljard producten gemaakt. Maar als je die 80 miljoen mondmaskers kan inzetten bij Belgische zorgverleners, is dat wel veel en maakt dat een enorm verschil natuurlijk.'

De plannen van Ontex zijn welkom aangezien ons land in de strijd tegen het coronavirus maandelijks miljoenen mondmaskers van allerlei types nodig heeft en er op de internationale markten nog steeds veel rommel aangeboden wordt. Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) stelde daarom midden vorige maand al twee bedrijven - ECA en Van Heurck - aan om minder afhankelijk te worden van import en de productie terug naar ons land te brengen. Van Heurck is een specialist in werkkledij uit Antwerpen. Het Oost-Vlaamse ECA is gespecialiseerd in autotextiel.

Vier machines

Er werden onder meer vier machines besteld voor de productie van chirurgische mondmaskers, goed voor 190 miljoen stuks per jaar. De twee bedrijven hebben ook een machine aangekocht om de meer complexe FFP2-maskers te produceren. Dat zijn de maskers die zorgverleners dragen om zichzelf te beschermen als ze met besmette patiënten in contact komen. 

Ook Vlaanderen en Wallonië onderzochten - los van de federale overheid - hun eigen weg. Via PMV bekeek Vlaanderen of het mogelijk is FFP2-maskers te maken via The Fair Production Company, maar dat initiatief is vastgelopen op een gebrekkige toegang tot grondstoffen. De Waalse regering schakelde het lokale textielbedrijf Deltrian in voor de productie van chirurgische maskers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud