'Mevrouw Zara' onverwacht overleden

Rosalia Mera, die mee aan de wieg stond van de Spaanse modeketen Zara, is donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. De rijkste vrouw van Spanje werd getroffen door een herseninfarct tijdens haar vakantie op het eiland Menorca.

Mera is niet alleen de rijkste vrouw van Spanje, ze geldt ook als de rijkste self-made vrouw ter wereld. Mera werd geboren in een arbeidersgezin in La Coruña, in het noordwesten van Spanje. Op haar 11e verliet ze de school om te gaan werken in een naaiatelier. Even later begon ze met het maken van kamerjassen voor vrouwen. Zeven jaar later opende ze met haar toenmalige man, Amancio Ortega, een eerste Zara-winkel.

Tegen 2012 omvatte het wereldwijd uitgebouwde Inditex-imperium acht merken - waaronder ook Massimo Dutti en Bershka -, goed voor een omzet van 15,9 miljard euro. Ondanks de wereldwijde voetafdruk behield Inditex de productie grotendeels in Europa. De helft van de productie gebeurt in Spanje, 26 procent in de rest van Europa en slechts 24 procent in Azië en Noord-Afrika. 

Scheiding

Ortega en Mera scheiden in 1986. Daarna ging haar aandacht naar haar familie en goede doelen. Ortega focuste op Inditex en bouwde de groep uit tot de multinational die het vandaag is. In 2001 trok de kledingretailer naar de beurs. 

Het fortuin van Mera wordt geschat op 5,5 miljard dollar. Na hun scheiding behield ze 7 procent van de aandelen van Inditex. Ortega, die 59,3 procent van Inditex in handen heeft, is met 56,9 miljard dollar de vierde rijkste man op aarde, aldus Bloomberg-cijfers. Mera laat twee kinderen na, Sandra en Marcos.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud