Modegoeroe met beste beursgang sinds Lehman

Creatief directeur Michael Kors. Reuters. ©Reuters

De designgroep Michael Kors Holdings noteert nu al 147 procent boven zijn introductieprijs bij zijn beursgang in december vorig jaar. Het is daarmee de beste beursintroductie sinds het Lehman-debacle.

Sinds het Lehman-debacle van septemebr 2008 was geen enkele beursintroductie waar ook ter wereld succesvoller dan de designgroep Michael Kors. Op 14 december kwam het aandeel naar de beurs tegen 20 dollar. Gisterenavond schoot het 16 procent hoger tot 49,33 dollar. Een winst na acht maanden van 147 procent.

De aanleiding voor de sprong van gisteren was de bekendmaking van excellente resultaten en zonnige vooruitzichten. Michael Kors gaat nu uit van een jaarwinst van 1,34 dollar per aandeel, tegenover 1,12 dollar voorheen. De winst over het eerste kwartaal verdubbelde. De omzet steeg met 71 procent tot 415 miljoen dollar. Dat was allemaal veel beter dan verwacht. 'Michael Kors evolueert van modedesigner naar een authentiek wereldwijd gekend luxemerk. Dat gaat met een enorme groei gepaard', legt een analist uit aan Bloomberg.

Het nieuwsagentschap rangschikte eind juli de 179 grote beursintroducties (een transactie van minstens 500 miljoen dollar of 400 miljoen euro) van de voorbije vier jaar, door de koerswinsten 90 dagen na de IPO (Initial Public Offering) te meten. Toen was Michael Kors 's werelds beste. Op de tweede en derde plaats prijken China Hainan Rubber en Korea Aerospace. De top10 wordt gedomineerd door Aziƫ, met maar liefst acht Aziaten. Het Deeense Pandora is de enige Europese groep. En eigenlijk is Michael Kors meer Aziatisch dan Amerikaans, want het hoofdkwartier is in Hongkong gevestigd. Bovendien hoopt de groep vooral in China fors te groeien.

Facebook

In de flop10 zitten vier Noord-Amerikaanse firma's. Die lijst wordt aangevoerd door de Braziliaanse scheepsbouwgroep OSX, met een verlies van 43 procent. Facebook staat er niet bij, ook al verloor dat aandeel sinds de beursgang in mei 46 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud