Modehandelaars zien wintersolden gematigd positief tegemoet

Winterkoopjes begin 2019 in een winkel in de Brusselse Nieuwstraat ©Photo News

De komende winterkoopjes starten met kortingen van circa 30 procent. Modehandelaars verwachten iets minder te verkopen dan begin 2019.

Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, en Unizo.

Twee op de drie handelaars verwacht een gelijkaardige soldenverkoop als in januari 2019; een klein derde denkt minder te zullen verkopen.

Het winterseizoen was tot dusver redelijk succesvol. Ruim een derde zegt meer te hebben verkocht dan in 2018, een vijfde zou meer hebben verkocht. Een kleine helft van de modewinkeliers zag de verkoop dalen.

Net zoals de vorige jaren speelt het warme najaarsweer de winterverkoop parten. Meer dan de helft van de modehandelaars geeft aan hiermee rekening gehouden te hebben door hun aankooppatroon bij te stellen. Zo starten ze de solden met minder stock.

'De voortdurende kortingacties het hele jaar door maken ook dat een bepaalde groep consumenten van korting naar korting holt, wat de omzet bij moderetailers doet dalen', zegt Isolde Delanghe van Mode Unie. 'Gelukkig zien we ook dat een groeiende groep consumenten zich bewust wordt van het feit dat dergelijke negatieve prijsspiraal nefast is voor het diverse modelandschap. Zij zetten bewust in op Winkelhieren en vinden het kennen van een correcte prijs belangrijk.'

Meer in de rekken

Volgens een onderzoek van NSZ bij 556 kleding- en schoenwinkels ligt er zowat 4 procent meer in de rekken dan vorig jaar. Volgens NSZ is dat geen goede zaak omdat de winkels al een stuk minder hebben aangekocht dan vorig jaar.

NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws verwijst ook naar het toegenomen aantal actiedagen. 'Dat is leuk voor de klanten maar het geeft heel wat problemen bij de uitbaters van kleding- en schoenenwinkels. Hun marges zijn al niet zeer hoog, waardoor ze nog amper iets verdienen. Dat knijpt de sector steeds verder dood.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud