Modeketen Veritas staat te koop

Op middellange termijn mikt Veritas op 200 winkels en een omzet van 200 miljoen euro.

De naai- en modeketen Veritas zoekt een nieuwe aandeelhouder om haar te steunen in haar Europese groeiplannen. De zakenbankpoot van ING België begeleidt haar daarbij.

Knopen, naalden, breigoed... De naam Veritas doet bij velen denken aan de oude, wat stoffige merceriewinkel op de hoek van de straat. Het 122-jarige bedrijf groeide de jongste jaren echter uit tot een uit de kluiten gewassen KMO met 800 werknemers en een omzet van 113 miljoen euro.

Tot nu toe ondersteunden de zeven families achter Veritas de groei van de Antwerpse groep. Maar voor de volgende groeisprong – een Europees parcours rijden en bijkomende investeringen in e-commerce – geven ze liever de fakkel door.

‘Met de mondialisering en de digitalisering bestaan er geen geografische grenzen meer en geen sluitingsuren. We moeten ons daaraan aanpassen. Onze aandeelhouders begrijpen dat. Maar ze vinden ook dat het niet hun roeping is om de volgende groeisprong te begeleiden’, stelt Veritas-voorzitter Marc Peeters.

Het hele proces zit nog in een beginstadium en zal wellicht voor het jaareinde in een definitieve plooi vallen. Welk type partner aan boord komt is nog niet duidelijk. ‘Een financiële of een industriële partij, de verkoop van een minderheidsbelang of een meerderheid van de aandelen, een Belgische of een buitenlandse partner: zolang de koper maar de eigenheid van het Veritasconcept onderschrijft kan alles. We hebben geen vooringenomenheid’, aldus Peeters.

Inktvlek

Veritas is vandaag enkel in België en Luxemburg aanwezig. De eerste stap in de Europese expansie wordt via een inktvlekstrategie gezet in de ons omringende landen. ‘Er bestaan geen vergelijkbare ketens in Europa. Je kan het assortiment dat wij aanbieden niet samen in één verkooppunt vinden, het is een braakliggend terrein’, zegt CEO Ine Verhaert.

Kerncijfers Veritas

Omzet: 113 miljoen euro.

Winst voor belastingen: 15 miljoen euro.

Aantal winkels: 117.

Aantal medewerkers: 800.

Aandeelhouders: 7 families, 31 individuele aandeelhouders.

Onafhankelijke bestuurders: Frans Schotte, Luc Vandewalle, André Duval.

De eerste pilootwinkels buiten België en Luxemburg worden al begin 2015 geopend. In België en Luxemburg mikt Veritas op een winkelnet van 140 verkooppunten, zestien meer dan eind dit jaar. Op middellange termijn gaat de keten voor 200 winkels in Europa en 200 miljoen euro omzet.

Parallel aan de geografische expansie worden de Veritas-winkels vanaf volgend jaar ook uitgerust met digitale kiosken zodat de klant ook bij Veritas zelf online kan bestellen. ‘Ik geloof niet dat fysieke winkels zullen verdwijnen. E-commerce is een opportuniteit’, onderstreept Peeters. Binnen enkele jaren moet e-commerce tot één tiende van de omzet van Veritas vertegenwoordigen.

Lees het dossier-Veritas woensdag in De Tijd

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud