Advertentie

Modelabel Ann Demeulemeester in Italiaanse handen

Anne Chapelle blijft het modelabel Ann Demeulemeester voorlopig leiden en ook minderheidsaandeelhouder van het bedrijf. ©Antoine Doyen

De Italiaanse mode-ondernemer Claudio Antonioli neemt het Belgisch modelabel Ann Demeulemeester over. Topvrouw Anne Chapelle, de eigenaar van het modebedrijf, blijft medeaandeelhouder en voorlopig ook nog CEO.

Twee jaar na de verkoop van Dries Van Noten komt een ander Belgische modebedrijf in buitenlandse handen. Ann Demeulemeester wordt overgenomen door het Italiaanse Antonioli. Hoeveel die betaalt, is niet bekend. Met de deal legt Claudio Antonioli de hand op de archieven van het merk, het hoofdkwartier van het bedrijf, zijn historisch pand in Antwerpen en een showroom in Parijs.

Ann Demeulemeester zelf zou niet betrokken worden bij een eventuele herlancering van het label. Demeulemeester - net als Dries Van Noten een van de oorspronkelijke 'Antwerp Six' die de modewereld in de jaren tachtig op haar kop zette met hun vernieuwende ontwerpen - vertrok in 2013 bij haar bedrijf. De creatieve leiding was sindsdien in handen van de Fransman Sébastien Meunier, de voormalige mannenontwerper van het merk. Die vertrok vorige maand.

De aandelen van Ann Demeulemeester zaten in de handen van topvrouw Anne Chapelle, een compagnon de route van Ann Demeulemeester en iemand die wel eens omschreven wordt als 'de machtigste vrouw in de Belgische mode'. Zij onderstreept in een reactie dat het hart van het bedrijf in Antwerpen ligt en dat dat zo zal blijven. Chapelle blijft voorlopig het modelabel leiden en wordt medeaandeelhouder naast Antonioli. Tegelijk runt ze het label Haider Ackermann, dat geen deel uitmaakt van de transactie met de Italianen.

Anne Chapelle is een compagnon de route van Ann Demeulemeester en iemand die wel eens omschreven wordt als 'de machtigste vrouw in de Belgische mode'.

Begin juli lekten de eerste berichten over Antonioli uit. 'Op een bepaald moment moet je dan extern kapitaal zoeken. Er zijn vaak mensen langsgekomen die wilden investeren, maar het waren niet altijd de juiste personen. Ik wou iemand vinden die begrijpt waar het bedrijf naartoe moet, iemand met een plan voor de komende tien jaar. Achter Claudio Antonioli kan ik staan', zei Anne Chapelle toen.

Antoinioli is een retailer met winkels in Milaan, Turijn, Lugano en Ibiza. Claudio Antonioli richtte mee het streetwearbedrijf New Guards Group op, dat onlangs werd overgenomen door Farfetch. New Guards is het bedrijf achter labels als Marcelo Burlon, County Of Milan, Palm Angels, Heron Preston, Kirin by Peggy Gou en Alanui.

Antonioli gaat op termijn op zoek naar een nieuwe CEO voor het Belgische modelabel en ook naar een nieuwe creatief directeur. Het eerste défilé van het 'nieuwe' Ann Demeulemeester staat gepalnd tijdens de Parijse modeweek in maart.

Woelige jaren

Ann Demeulemeester kende op financieel vlak woelige jaren sinds het vertrek van de modevrouw. Onder meer het boekjaar 2018-2019 was moeilijk, blijkt uit de jaarrekening over die periode. De groepsomzet bedroeg dat jaar zo'n 20 miljoen euro, ongeveer even veel als in 2014.

In de toelichting bij de betrokken jaarrekening staat te lezen dat de vennootschap - ondanks een minieme winst - te maken had met liquiditeitsspanningen door een stijging van de behoefte aan bedrijfskapitaal. 'Dat kan vragen doen rijzen over de continuïteit', luidt het. 'Maar die is voor de komende twaalf maanden verzekerd, dankzij een positieve cashflow in de eerste helft van 2019-2020 en de terugbetaling van een vordering door een zusterbedrijf.' Er is in diezelfde jaarrekening al sprake van 'verregaande gesprekken' om de kapitaalsbasis van de vennootschap 'significant te verhogen'. Lees: van een verkoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud