Moody's verlaagt kredietwaardigheid Balta

Een arbeider aan het werk in een tapijtenfabriek van Balta in Sint-Baafs-Vijve. ©Sofie Van Hoof

Het kredietratingagentschap zet ook de vooruitzichten voor de tapijtgroep op negatief. Een zwakke Engelse markt en de lage winstmarge baren Moody's zorgen.

Moody's verlaagt de waardering van de schulden van Balta met een trapje naar B2. De vooruitzichten voor de schuldeffecten van de tapijtfabrikant worden verlaagd van stabiel naar negatief.

Het ratingagentschap onderzoekt hoe gezond een bedrijf is en geeft dan een score aan de schuldeffecten. Hoe lager de capaciteit van het bedrijf om de schulden terug te betalen, hoe lager de kredietwaardigheid. 

Teleurstelling

'De kredietverlaging komt er door de teleurstellende cijfers van Balta in het derde kwartaal,' zegt analist Oliver Gani. 'Door de zwakke prestatie steeg de totale schuld van Balta naar 6,1 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Dat is een stuk boven een schuld van 3,5 tot 4,5 keer de brutobedrijfswinst die nodig is voor een B1-rating.'

In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de omzet van Balta met 6,4 procent, terwijl de brutobedrijfswinst 22 procent lager lag dan vorig jaar. De winstmarge nam af van 13,2 naar 10,8 procent. Volgens Moody's zijn de zorgwekkende resultaten te wijten aan een zwakke Britse markt en stijgende grondstoffenkosten die Balta niet kon doorrekenen aan de klant.

De onzekerheid rond het bedrijf speelt niet in het voordeel van Balta. De tapijtenmaker zette in augustus toenmalig CEO Tom Debuscchere aan de deur en heeft nog altijd geen vaste opvolger aangesteld. Daarnaast neemt Balta alle activiteiten onder de loep waarbij mogelijke herstructureringen aan de orde zijn.

Moody's verwacht niet meteen beterschap voor de winstgevendheid van Balta. Het agentschap verwacht dat Balta de winstmarge nog zal moeten verlagen - lees: lagere prijzen aanrekenen - om geen marktaandeel te verliezen. 

Oliver Giani

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n