Nyobe beschermd tegen schuldeisers

De vestiging van Nyobe in Kruishoutem. ©Brecht Van Maele

De nylonproducent Nyobe krijgt gedurende vier maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Het vroegere Beaulieu Nylon uit Kruishoutem moet de fiscus 103 miljoen euro betalen.

De rechtbank van koophandel van Oudenaarde heeft dinsdag het verzoek van het bedrijf voor een gerechtelijke reorganisatie onder gerechtelijk gezag ingewilligd. Daardoor is Nyobe, dat ruim 160 mensen in dienst heeft, voorlopig beschermd tegen zijn schuldeisers. Die periode loopt gedurende vier maanden, tot 24 januari 2019.

De rechtbank volgt daarmee helemaal de vraag van de onderneming. Die kwam vorige maand in moeilijkheden toen ze ook voor het Hof van Cassatie een langlopend geschil met de fiscus verloor. Dat geschil gaat terug tot de grootschalige belastingontduiking door het vroegere Beaulieu-imperium van de West-Vlaamse textielondernemer Roger De Clerck.

Nyobe is in handen van zijn dochter Ann en haar man Stefaan Colle. Het is ondergebracht in de groep Belgotex waartoe ook de vroegere beursgenoteerde tapijtwever Associated Weavers behoort. 

De eigenaars bleven zich in tegenstelling tot andere takken van Beaulieu verzetten tegen een regeling met de fiscus. Het arrest van Cassatie betekent dat de Belgische staat 103 miljoen euro kan vorderen van Nyobe.

Rode cijfers

Dat aanzienlijke bedrag duwt het eigen vermogen van de nochtans winstgevende onderneming in het rood en bedreigt haar voortbestaan. Daardoor zag Nyobe zich genoodzaakt naar de rechtbank te stappen. Die heeft nu ingestemd met een zogeheten gerechtelijke reorganisatie door overdracht onder gerechtelijk gezag.

Daardoor zullen de drie door de rechtbank aangestelde gerechtsmandatarissen op zoek gaan naar een overnemer voor het bedrijf. Formeel heet het dat ze gelast worden met het 'organiseren van de overdracht van het geheel of een gedeelte van de activiteiten en de activa', aldus het vonnis. Ze moeten meteen beginnen met het opmaken van een lijst van overdraagbare activa.

Colle plant zelf een doorstart te organiseren voor Nyobe, maar er kunnen kapers op de kust opduiken. De onderneming verkoos dinsdag in een reactie geen commentaar te geven, buiten de inhoud van de rechterlijke beslissing.

Het is nog niet duidelijk wanneer het dossier een volgende fase kan ingaan. Nyobe heeft alvast al voorbereidingen getroffen en allerlei gegevens verzameld in een zogenaamde data room, een klassieke procedure bij overnames.  


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud