Omzet Balta krimpt met een derde

©Jonas Roosens

De tapijtenproducent Balta zag zijn omzet in april-juni met een derde terugvallen, maar is er wel in geslaagd een positieve cash flow te draaien.

De omzet van Balta is in het tweede kwartaal met 36,5 procent gezakt naar 106,7 miljoen euro. Dat laat de tapijtengroep in een 'Covid-19 update' weten.

De grootste krimp (-43%) was er in de divisie die kamerbreed tapijt (Residential) maakt, maar ook de twee andere afdelingen kregen het zwaar te verduren: Rugs (-35%) en Commercial (-28%).

‘Het tweede kwartaal was een uitdaging als gevolg van de lockdowns. De impact was het zwaarst in april, met een versoepeling vanaf midden mei, die werd voortgezet in juni.’

Toch slaagde het bedrijf erin een positieve kasstroom van 7 miljoen euro te behalen. Voor meer gedetailleerde informatie over het tweede kwartaal is het wachten tot eind augustus.

Lichtpunt

Eerder werd al duidelijk dat het coronavirus zwaar had ingehakt op het eerste kwartaal met een daling van de omzet en de brutobedrijfswinst (ebitda) met respectievelijk 13 en 2 procent.

Nochtans was het bedrijf het jaar opmerkelijk goed gestart, met een 16 procent hogere ebitda tijdens de eerste twee maanden. 'Het was duidelijk dat ons investerings- en besparingsprogramma NEXT zijn vruchten begon af te werpen, geholpen door de goedkope grondstoffenprijzen', klonk het toen.

De aandeelhouders zagen eindelijk een lichtpuntje waar ze zich konden aan vasthouden, na een lange periode van herstructureringen, winstwaarschuwingen en onrust over de schuldenberg. Maar dan sloeg het coronavirus genadeloos toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud