Onderzoeksrechter moet FNG-dossier volledig uitspitten

©BELGA

Het parket van Antwerpen heeft een onderzoeksrechter de opdracht gegeven grondig te onderzoeken welke misdrijven zijn gepleegd bij de failliete modegroep FNG. Niet alleen het oprichterstrio komt daarbij in het vizier van het gerecht.

De onderzoeksrechter zal lang niet alleen uitvlooien of bij FNG sprake was van marktmanipulatie, maar ook of andere misdrijven zijn gepleegd, zoals schriftvervalsing en het belemmeren van het onderzoek van de beurswaakhond FSMA naar FNG. Dat bevestigt Kristof Aerts, de woordvoerder van het Antwerpse parket.

Op 8 juli overhandigde de FSMA haar dossier over FNG aan het Antwerpse parket. In een persbericht maakte de FSMA alleen gewag van aanwijzingen van mogelijke marktmanipulatie onder het vorige management van FNG.

Maar het Antwerpse parket ziet nog meer potentiële misdrijven in de lijvige bundel die de FSMA aan het gerecht gaf, bevestigt de parketwoordvoerder. Het gaat ook om valsheid in geschrifte en het gebruik van die valse stukken, valsheden in de jaarrekening en het gebruik daarvan, het verhinderen van het onderzoek van de FSMA naar FNG én misbruik van vennootschapsgoederen. Als het tot vervolgingen komt, riskeren de verdachten tot wel tien jaar cel.

Het onderzoek gaat over marktmanipulatie, belemmering van het FSMA-onderzoek, valsheid in geschrifte, valsheden in de jaarrekening én misbruik van vennootschapsgoederen.
KRISTOF AERTS
WOORDVOERDER ANTWERPS PARKET

Het gerechtelijk onderzoek is niet alleen gericht op het voormalige management van FNG: het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke. Op basis van de stukken in het dossier worden nog meer mensen geviseerd, luidt het. Maar volgens het Antwerpse parket is het te vroeg om die andere namen publiek te maken, omdat het speurwerk nog meer mensen in het vizier kan brengen of anderen kan vrijpleiten.

Lernout & Hauspie

Er rijzen al langer vragen over de constructies en de deals die FNG opzette in Azië, Zwitserland en Luxemburg. Achter de steile opgang van de modegroep ging een wirwar van vehikels en aankoopstructuren schuil, zoals Aziatische leveranciers waarmee de modegroep een commissiestructuur had opgebouwd. Al sinds vorig jaar eist de FSMA opheldering. Ook het gerecht gaat nu uitpluizen of de omzet en de winst werden opgeklopt.

Het gerechtelijk onderzoek naar FNG krijgt de allures van het onderzoek dat werd gevoerd naar het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. De Mechelse onderzoeksrechter Theo Byl zal het grote financiële dossier uitspitten. Byl was in een vorig leven chef van de financiële sectie van het parket van Dendermonde en heeft de expertise om de constructies te onderzoeken. Ook een topspeurder van de centrale politiedienst tegen de financiële- en economische criminaliteit is op de zaak gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud