Ontslagen oprichter American Apparel probeert bedrijf terug te kopen

Dov Charney in 2012, toen hij nog niet ter discussie stond bij zijn bedrijf. ©Photo News

In 2007 was hij een slordige 550 miljoen dollar waard, vandaag zit hij naar eigen zeggen aan zijn 'laatste 100.000 dollar'. Dov Charney, oprichter van de Amerikaanse kledingketen American Apparel, probeert nu met een ultieme coup weer aan boord te geraken van zijn bedrijf, waar hij vorige week werd buitengewerkt.

Charney, 45 jaar oud, zit helemaal aan de grond. Momenteel slaapt hij op de zetel in het appartement van een vriend in de Lower East Side van Manhattan. Een harde val voor een man die ooit droomde van een plekje op de miljardairslijst van Forbes en er een controversiële levensstijl op nahield bij 'zijn' American Apparel'.

American Apparel ontstond in 1989, en werd door Charney opgebouwd tot een icoon voor hippe twintigers. Surfend op die piek bracht de naar Los Angeles uitgeweken Canadees zijn bedrijf in 2007 naar de beurs. Charney zette daarvoor een constructie op met de beursschelp Endeavor Acquisition. Die nam American Apparel over, en veranderde daarop van naam. De deal was een gouden zaak voor de oprichter van de kledingketen, die de waarde van zijn persoonlijk belang tegen eind 2007 zag toenemen tot een slordige 550 miljoen dollar.

Seksslaaf

15,80 dollar
De hoogste slotkoers ooit voor American Apparel, die al dateert van december 2007. Vandaag is het aandeel 1,14 dollar waard.

Daarna ging het echter snel bergaf. De populariteit van American Apparel nam snel af, ondanks controversiële reclamecampagnes met onder meer een foto van filmster Woody Allen verkleed als orthodoxe jood. Een campagne die overigens uitmondde in een rechtszaak en minnelijke schikking met Allen.

Het aandeel volgde de trend. Na een piek op 15,80 dollar in 2007, verloor het aandeel de daaropvolgende jaren 95 procent van zijn waarde. In die periode liet Charney zich vooral opmerken met een door schandalen omhulde levensstijl. In 2011, bijvoorbeeld, daagde een ex-werkneemster hem voor de rechter omdat hij haar gedurende enkele uren als seksslaaf zou vastgehouden hebben in zijn appartement. Charney, die zichzelf graag omschreef als een 'dirty guy', werd uiteindelijk zelf het slachtoffer van zijn strapatsen. Vorige week, na een schorsing van een half jaar, werd hij finaal ontslagen bij American Apparel.

Irving Place

Maar dat lijkt niet het laatste hoofdstuk te gaan worden in dit verhaal. Charney broedt op een tegenzet, die hem langs de grote deur weer zou binnenbrengen in zijn bedrijf. Hij heeft de krachten gebundeld met investeringsbedrijf Irving Place Capital. Samen willen ze American Apparel overnemen voor 1,30 tot 1,40 dollar per aandeel. Het huidige management van American Apparel wil enkel kwijt dat het een bod in die grootteorde heeft ontvangen, en dat het dat bod 'ernstig' zal onderzoeken.

85 miljoen dollar
De huidige waarde van het 42,66-procentbelang van Dov Charney in American Apparel. Die waarde krikte hij wel zelf op met zijn overnameplannen.

Charney beschikt vandaag nog steeds over een belang van 42,66 procent in zijn bedrijf. Doorheen de jaren heeft hij nooit zijn belang laten verwateren. Dat belang is nu een kleine 85 miljoen dollar waard. Al heeft Charney dat bedrag zelf opgekrikt door de speculatie over zijn overnamebod. Vorige week noteerde het aandeel nog de helft lager.

Het vertrouwen van Irving Place is opmerkelijk, gezien de voorgeschiedenis van Charney. Maar dat verhult deels zijn verdiensten bij het bedrijf dat hij eigenhandig uitbouwde zonder uit te wijken naar lageloonlanden voor zijn productie. Alle kledij van American Apparel wordt in Californië gemaakt. Charney liet zich ook meermaals opmerken met pleidooien voor een soepelere immigratiewetgeving en een hoger minimumloon. Of dat zal volstaan om ooit nog de miljardairslijst van Forbes te halen, valt af te wachten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud