Advertentie

Parket eist meer dan 18 miljoen van familie Dejager

Het Gentse parket vraagt aan de strafrechter om tegen elk van de broers Dejager, de eigenaars van tapijtenfabrikant Osta Carpets die vervolgd worden voor grootschalige fraude, een verbeurdverklaring van meer dan 9 miljoen euro uit te spreken.

Het proces tegen de broers Johan en Luc Dejager, hun fiscaal raadgever en het advocatenkantoor Tiberghien, start maandag voor de Gentse correctionele rechtbank. Grote afwezige is het beurshuis Petercam, dat zijn vervolging kon afkopen.

De zaak startte in 2006, toen een ex-werknemer van Liechtenstein Global Trust de bankgegevens van 1.400 buitenlanders doorspeelde aan de Duitse overheid. De gegevens van de Belgen, waaronder die van de textielfamilie Dejager, kwamen bij de Belgische fiscus en het gerecht terecht.

Het Gentse parket startte een onderzoek. De familie Dejager had in 2006 een regularisatie-aangifte van haar zwart geld gedaan, maar uit de buitenlandse gegevens bleek dat slechts een klein deel van het zwart kapitaal aangegeven werd.

Petercam

De familie Dejager ging over tot bekentenissen, maar wees ook in de richting van haar adviseurs bij de fiscale regularisatie, het beurshuis Petercam en het advocatenkantoor Tiberghien. Het parket vervolgde de gebroeders Dejager, Petercam en Tiberghien voor witwassen van zwart geld en schriftvervalsing bij het opstellen van het regularisatiedossier. Petercam sloot echter een minnelijke schikking met het openbaar ministerie in kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet.

Door de minnelijke schikking te betalen, voor een bedrag dat het parket en Petercam niet willen bekendmaken, moest het beurshuis niet voor de rechtbank verschijnen. Petercam verklaarde toen dat het 'nooit fiscale fraude gepleegd had' en dat het ervan overtuigd was 'geen strafrechtelijke fout te hebben begaan'.

Verbeurdverklaringen

De raadkamer in Gent stelde in september het verval van de strafvordering vast voor de NV Petercam en haar verantwoordelijken. Johan en Luc Dejager, het advocatenkantoor Tiberghien en fiscaal raadgever Rik Deblauwe, werden door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Het proces start op 16 december voor de 19de kamer van de Gentse correctionele rechtbank. Het parket vraagt aan de rechtbank lastens Johan Dejager om een bedrag van 9,275 miljoen euro en 748.000 dollar verbeurd te verklaren. Voor Luc Dejager wordt een verbeurdverklaring van 9,361 miljoen euro en 748.000 dollar gevraagd.

Onroerend goed

Het openbaar ministerie wil ook dat de witgewassen vermogensvoordelen naar de staat gaan. Het gaat om 'in het buitenland aangekochte en naar België overgebrachte sicav's (beleggingsfondsen) waarvan het restant bij Petercam België in beslag werd genomen'. Ook 'kunst en antieke boeken' en 'onroerend goed in het buitenland' die met de sicav's gefinancierd werden, moeten verbeurdverklaard worden, stelt het openbaar ministerie. De Belgische staat heeft zich burgerlijke partij gesteld.

Het parket vraagt tenslotte een beroepsverbod van tien jaar voor de gebroeders Dejager en vijf jaar voor Deblauwe. Verwacht wordt dat voor de correctionele rechtbank een procedureslag zal uitgevochten worden, met een centrale rol voor de omstreden afkoopwet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud