Picanol ligt tot eind van week stil, aandeel blijft geschorst

De 1.500 Ieperse werknemers van Picanol zitten thuis door een cyberaanval. ©Picanol

De cyberaanval van afgelopen weekend heeft een grote impact op de Ieperse weefgetouwenfabrikant. Hij gaat ervan uit dat de productie voor de rest van de week stilligt.

De 1.500 werknemers van Picanol zitten sinds maandag thuis, nadat de IT-systemen door hackers zijn vergrendeld via ransomware. Behalve de activiteiten in Vlaanderen ondervindt ook de productie in Roemenië en China hinder.

De weefgetouwenfabrikant gaat ervan uit dat de productie voor de rest van de week stilligt. 'We zijn bezig met een onderzoek en werken samen met verschillende partners. Onze systemen screenen en achterhalen hoe de aanval kon gebeuren, neemt meer tijd in beslag dan eerst gedacht', zegt woordvoerder Frederic Dryhoul. Picanol zegt er 'alles aan te doen om de impact op zijn activiteiten en medewerkers te beperken'. 

Over de identiteit van de hackers of de aard van de gijzelsoftware zijn nog geen details bekend. Het parket van Veurne is een gerechtelijk onderzoek gestart, maar wil geen details kwijt. Ook Dryhoul blijft vaag. 'We weten niet uit welke hoek of van welke partij de aanval komt. Het is ook te vroeg om de financiële schade in te schatten.'

Dryhoul bevestigt dat Picanol met de hackers over het losgeld onderhandelt, maar geeft daar 'in samenspraak met de politie en in het belang van het onderzoek geen verdere details over vrij'. 

Bij de werknemers heerst grote onzekerheid. 'We weten niets over de cyberaanval. Het enige dat zeker is, is dat de meerderheid tot het einde van de week thuiszit door overmacht', zegt Mercedes Debels, de hoofddélégué van de vakbond ABVV bij Picanol.

Het aandeel Picanol is sinds dinsdagochtend geschorst. 'In overleg met de beurswaakhond FSMA blijft dat zo tot we meer duidelijkheid over de aanval en de financiële impact hebben', zegt Dryhoul.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud