Picanol verwacht forse omzetval

Topman en sterke man Luc Tack keert over 2013 opnieuw geen dividend uit. ©CREDIT: ImageDesk.be / Lieven Van Assche

De Ieperse weefgetouwenbouwer Picanol heeft het historische recordjaar 2013 in mineur afgesloten. De groei met 39 procent uit de eerste jaarhelft vertraagde in de tweede jaarhelft tot nog maar 6 procent. En voor de eerste maanden van 2014 voorspelt de groep een forse terugval.

Picanol had bij de derdekwartaalupdate al gewaarschuwd voor een beduidend minder jaareinde. In het derde kwartaal was er nog een verbetering met 13 procent, maar de groei smolt in het vierde kwartaal volledig weg. Een kleine berekening leert dat er in de laatste drie maanden zelfs een kleine daling met 1,1 procent was.

Uiteindelijk eindigde omzet over de tweede jaarhelft nog 6 procent hoger op 256 miljoen euro. De jaaromzet groeide alles samen 21 procent tot 556 miljoen euro, wat in de geschiedenis van de Ieperse groep een absoluut record is.

De nettowinst steeg van 55,3 miljoen in 2012 tot 73,17 miljoen euro. Daarbij was er een negatieve bijdrage van 2,4 miljoen euro uit de participatie van 27,5 procent in Tessenderlo. Picanol verwierf vorig jaar de participatie van de Franse overheid in de chemiegroep, die sinds 6 november meegerekend wordt in de resultaten.

Behalve de verliespost wordt in het persbericht over de jaarcijfers overigens gezwegen over Tessenderlo. CEO en sterke man Luc Tack diversifieerde Picanol met het belang in de noodlijdende groep om de Ieperse weefgetouwenbouwer op termijn minder gevoelig te maken voor de cycli in de markt.

Wegsmelten

Maar met de problemen bij Tessenderlo - dat over 2013 een verlies van 65 miljoen euro boekte, zo bleek uit de resultaten vandaag - komt de diversifiëring te laat om een huidige afkoeling in de wereldwijde vraag naar weefgetouwen op te vangen.

Want na een historisch sterk eerste halfjaar vorig jaar, ziet Picanol sinds enkele maanden de groei wegsmelten door lagere orders uit de belangrijke textiellanden in Azië en een zwakke yen. Twee belangrijke concurrenten van de groep zijn Japans.

De groep herhaalt dan ook dat ze voor 2014 'rekening houdt met een sterke afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt'. In de eerste jaarhelft wordt blijkbaar zelfs een stevige terugval van de omzet verwacht. Want Picanol spreekt van een cijfer 'in lijn met de eerste jaarhelft van 2012', dus een derde lager dan 2013.

Net zoals de voorbije jaren houdt Tack er overigens aan om ondanks de stevige winst in 2013 geen dividend uit te keren. Sinds hij in 2009 Picanol redde van de ondergang, heeft hij alle winsten steeds in het bedrijf gehouden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud