Advertentie
analyse

Politieke onrust kost 90 jobs bij weefgetouwenbouwer Vandewiele

Vandewiele maakt weefmachines. Een derde wordt geëxporteerd naar het Midden-Oosten. Een derde naar het Verre Oosten. ©MICHELE D'OTTAVIO_BELGAPLUS

Door de politieke instabiliteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaat de weefmachineproducent Vandewiele herstructureren. 90 van de 720 werknemers dreigen hun baan te verliezen.

‘Ik kan mijn o zo schaarse ingenieurs, de motor van dit bedrijf, toch niet buitengooien?’, schetste Charles Beauduin, de CEO van Vandewiele  in een gesprek met De Tijd twee maanden geleden de moeilijke situatie door geopolitieke spanningen. De topman van de weefgetouwenbouwer gaf toen toe dat de hoge investeringen in onderzoek en ontwikkeling zwaar wegen op de winst van het bedrijf omdat ook de omzet onder druk staat.
Veel meer arbeiders dan bedienden dreigen ontslag te krijgen.

Nu grijpt Beauduin in. Donderdag werd aangekondigd dat mogelijk 90 banen verdwijnen. Volgende maand wordt volgens de procedure-Renault met de bonden samengezeten over het vertrek van 72 arbeiders en 18 bedienden.

De ontslagronde is voor Beauduin geen gemakkelijke zaak. ‘Het is niet prettig zo’n pijnlijke beslissing te moeten nemen. Maar we moeten ingrijpen om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen’, zegt hij in een reactie.

Vandewiele, tot voor kort bekend onder de naam Van de Wiele Michel, kreeg dit jaar af te rekenen met minder bestellingen voor zijn textielmachines. Daardoor waren de arbeiders al meer dan 30 dagen tijdelijk werkloos. Voor hen is deze aankondiging geen verrassing, klinkt het bij de vakbonden.

Twee maanden geleden beschreef Beauduin al de moeilijke situatie als gevolg van de geopolitieke spanningen. Het bedrijf uit Marke, nabij Kortrijk, leeft van de export. Het haalt een derde van zijn omzet uit het Verre Oosten, een ander derde uit het Midden-Oosten.

Handelsoorlog

Net die regio’s laten het afweten. De handelsoorlog tussen de VS en China doet de klanten van Vandewiele aarzelen nieuwe bestellingen te plaatsen. ‘Tel daarbij het Midden-Oosten, dat op de rand van een oorlog met de VS staat. Bovendien worden banken door de VS onder druk gezet geen betalingen vanuit Iran meer te aanvaarden. En in Turkije krijgen onze klanten door de lastige financiële toestand moeilijk leningen’, zei de CEO eerder.

De problemen zijn niet nieuw. Vorig jaar viel de omzet met 18 procent terug naar 480,6 miljoen euro. De bedrijfswinst kelderde daardoor met 78 procent naar 18 miljoen euro. Netto was er een groepswinst van 49,9 miljoen euro (-54%). De groep boekte onder meer een eenmalige meerwaarde van 15 miljoen euro op de verkoop van haar Barco-aandelen.

Zijn er al enkele lichtpuntjes? ‘Nee, er is niets veranderd’, zegt Beauduin. ‘Het bedrijf heeft het voorbije jaar al enkele maatregelen genomen. Maar door het dunnere orderboek en de sombere vooruitzichten werd vandaag (donderdag, red.) een herstructurering aangekondigd’. 12,5 procent van de 784 banen zijn bedreigd.

Dat veel meer arbeiders dan bedienden getroffen worden, komt door de structurele veranderingen in de markt, legt Beauduin uit. ‘Er is meer vraag naar software en mechatronica (een combinatie van mechanica en elektronica, red.) en minder naar hardware en mechanica.’

Picanol

Vandewiele blijft investeren in nieuwe machines, productielijnen en gebouwen. Dat is volgens de bonden een teken dat het management blijft geloven in de toekomst. Maar er is ook kritiek: ‘We vinden het moeilijk dat geen andere oplossing op tafel komt.’

De slechte gang van zaken bij Vandewiele is geen alleenstaand geval. De beursgenoteerde streek- en sectorgenoot Picanol snoeide ook al in de weefmachinedivisie. Op de Ieperse Picanol-site werken dit jaar 64 werknemers minder dan vorig jaar, gaf CEO Luc Tack begin deze week toe.

Al gaat het daar niet om ontslagen. ‘Het zijn tijdelijke contracten die we hebben stopgezet omdat we ons aan de economische situatie aanpassen. We blijven wel mensen aanwerven, onder meer ingenieurs en IT’ers’, verklaarde Tack bij de voorstelling van de halfjaarcijfers.

Bij Picanol zag de weefmachinedivisie de omzet door de Chinees-Amerikaanse spanningen met 26 procent zakken. Klanten spelen op veilig en stellen hun bestellingen uit. Tack ziet evenmin beterschap. ‘We moeten daar geen doekjes om winden. De markt toont nog geen tekenen van herstel.’ Al viel bij Tack nog een positieve noot te horen: het is niet zo erg als in 2008-2009.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud