in memoriam

Scabal-topman Peter Thissen overleden

Johann Peter Thissen, de ondernemer die het Belgische merk van exclusieve stoffen en pakken Scabal groot maakte, is overleden. Hij werd 83.

Thissen senior - zijn zoon Gregor is vandaag nog bestuursvoorzitter - is niet de stichter van Scabal, een acroniem voor ‘Société Commerciale Anglaise, Belge, Allemande et Luxembourgeoise’. Dat is de Brusselse textielhandelaar Otto Hertz, die vanaf 1938 met een kar vol stoffen rondtrok en wordt beschouwd als de uitvinder van het staaltjesboek. Maar de stempel die Thissen op het stoffen-en modehuis drukte is er niet minder om. Thissen vervoegde het bedrijfin de jaren zeventig, maar dan wel op een cruciaal moment. Tot dan stond Scabal enkel voor exclusieve, hoogwaardige stoffen, iets waarvoor het tot op vandaag nog hoog aangeschreven bij de Gucci’s en Prada’s van deze wereld. De rij grootheden die pakken of stoffen dragen van Scabal is eindeloos: Bill Clinton, Daniel Craig, George Bush, Tom Cruise, Barack Obama, David Beckham, enzovoort.

En toch bleef het Belgische merk steeds in de schaduw van grote Italiaanse pakkenontwerpers. Nog problematischer in de jaren zeventig was dat Scabal stoffen leverde (en nog steeds levert) aan iedereen, mogelijks ook slechte kleermakers dus. Bovendien ging het succes van de kleermakers in die jaren zienderogen achteruit en viel de omzet van Scabal drastisch terug.

Midden jaren zeventig besloot de Thissen om een prêt-à-portercollectie op de markt te brengen, naast maatpakken. Die laatste gaf hij wereldwijd een imago van discrete luxe door er Hollywood-sterren in hun films mee te laten opdraven. De laatste was Leonardo Di Caprrio in de film ‘The wolf of Wall Street’. Vandaag komt de helft van de meer dan 40 miljoen omzet van de 4.500 stoffen die het in voorraad heeft, de andere helft van de kostuums.

Tot 2013 was Thissen voorzitter van de raad van bestuur van Scabal en koos hij, aldus zijn zoon Gregor, ‘nog steeds de stoffen en ontwerpen zelf.’ Vandaag zit Scabal in 65 landen en heeft het 10 eigen winkels. Er werken meer dan 600 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud