portret

Scheepsmagnaat is mecenas van Belgische mode

Christian Cigrang pompt een extra miljoen euro in het bedrijf van de Belgische mode-ontwerper Christian Wijnants. De Belgische scheepsmagnaat bouwt daarmee zijn 'mode-imperium' verder uit.

De Belgische reder Christian Cigrang vervoert met zijn in Luxemburg gevestigde scheepvaartgroep Cobelfret/CLdN - omzet meer dan  1 miljard euro - wereldwijd miljoenen tonnen ertsen met gigantische bulkschepen, bezit een vloot van honderden trucks en baat tientallen overslagterminals uit in West-Europese havens. In Zeebrugge controleert hij de helft van de auto-overslag en vorig jaar lanceerde hij een investeringsplan van 100 miljoen euro in nieuwe schepen en terminals.

Maar naast de scheepvaartsector, waar hij bekend staat als iemand die als geen andere op de kleintjes let, heeft Cigrang nog een ander zwak: de modesector.

Modefanaat

We investeren 1 miljoen in het bedrijf van Christian Wijnants om de winkels, de webshop en het marketingteam te versterken
Antony Verbaeys
Verantwoordelijke modedivisie CLCC van de familie Cigrang

De meestal piekfijn uitgedoste Antwerpenaar Cigrang -  kunstliefhebber, cultuurminnend en melomaan - is al jaren een van de stille krachten achter de opgang van de Antwerpse modewereld. Zo hielp hij ontwerper en vriend Raf Simons midden de jaren 90 een bedrijf oprichten.

Velen dachten toen dat mode een  'hobby on the side' zou zijn, maar sinds 2014 heeft Cigrang al zijn 'zijsprongen in dat wereldje' - dat zijn er ondertussen veel - gebundeld in de Antwerpse vennootschap CLCC. En die zit niet stil. 

Een model van de Belgische ontwerper Christian Wijnants ©Reuters

Vorige maand investeerde Cigrang 1 miljoen euro in BEN, het bedrijf van de Belgische mode-ontwerper Christian Wijnants. Nog eens, want enkele jaren terug voerde Cigrang ook al eens een kapitaalverhoging van 1 miljoen euro door bij het bedrijf.

Ben heeft een gecumuleerd verlies van bijna een half miljoen euro maar wist vorig jaar zijn verlies terug te dringen van bijna 300.000 naar 120.000 euro.

Winkels van Wijnants

'Met de kapitaalverhoging willen we een reeks groei-initiatieven financieren', legt CLCC-verantwoordelijk Antony Verbaeys, een ex-Van De Velde directeur, kort uit. 'Dat zijn de webshop die werd opgestart in 2015, de versterking van het sales- en marketingteam en de winkels van Wijnants in Antwerpen en Hongkong.'

Christian Wijnants ©Reuters

Over de financiële toestand van BEN wil Verbaeys geen commentaar kwijt, behalve dat CLCC 'het volste vertrouwen heeft in het merk Christian Wijnants en in het management erachter'.

Brusselaar Wijnants, die studeerde aan de Antwerpse mode-academie en in 2003 zijn eigen label lanceerde, opende in 2015 zijn eerst winkel in de Antwerpse binnenstad in de Steenhouwersvest. In die 'flagship store' verkoopt hij zijn prêt-a-porter en zijn collecties accessoires. 

In Hongkong opende hij vorig jaar een winkel in het prestigieuze shoppingcenter Pacific Place. Behalve in zijn eigen shops, verkoopt de Belgische designer zijn stukken in andere winkels waaronder Barneys, Harvey Nichols, Opening Ceremony, Tomorrowland en de Bijenkorf.

A.F. Vandevorst

Behalve in Wijnants investeerde Cigrang ook al 750.000 euro in Blixa, het bedrijf achter het Antwerpse modehuis A.F.Vandevorst, opgestart door Filip Arickx en An Vandevorst. Behalve geld brengt Cigrang ook zijn managementkennis binnen.

In de sector is te horen dat zijn inbreng als bestuurder van de modebedrijven waar hij instapt, verder gaat dan het loutere bedrijfsmatige omdat hij als modefanaat 'heel geïnteresseerd is in alle nieuw projecten'.

In de New York Times zei de mediaschuwe Cigrang daarover dat hij verwacht dat de modebedrijven waarin hij investeert groeien volgens hun eigen 'interne logica'. 'We geven de designers volledige creatieve vrijheid. Ons businessmodel is expertise en back-up aanbieden in niet-creatieve dingen om een modebedrijf te runnen. Maar we verwachten wel dat ze werken als eigenaar van hun bedrijf.'

Antwerpse link

Cigrang, die zich goed laat omringen door mensen die verstand hebben van mode, wordt af en toe gespot op modeshows in New York, Londen en Parijs en het is bekend dat hij constant investeringsopportuniteiten bekijkt. Zijn voorkeur gaat wel uit naar ontwerpers met een Antwerpse of Belgische link.

Behalve financiële return on investment bestaat er ook zoiets als emotionele return on investment
Christian Cigrang
Topman Cobelfret/ CLdN

Waarom hij investeert? 'Behalve de financiële return on investment is er ook zo iets als 'emotionele return on investment'', aldus Cigrang nog in de NYT, 'waarbij je voldoening haalt uit het feit dat je in contact komt met interessante mensen, producten en bedrijven die voor u een kwalitatief verschil maken.'

Andere mode-investeringen

CLCC heeft ook een minderheidsbelang in de in Londen gevestigde mode-ontwerper Yang Li. De van oorsprong Chinese designer studeerde ook aan de modeacademie in Antwerpen en ging in de leer bij Raf Simons.

Andere mode-investeringen zijn het New Yorkse Crest& Co, een online luxeretailer, en WeberHodelFeder (WHF), een designer schoenmerk van ontwerpers die ook in Antwerpen studeerden: Niklaus Hodel, Matthias Weber en Feder, die ooit voor Dries van Noten werkten.

Cigrang pompte ook meer dan 2 miljoen dollar in het Amerikaanse kledinglabel Band of Outsiders dat in financiële problemen was geraakt. Nu is hij volledig eigenaar.

Sieraden

Cigrang heeft ook een meerderheidsparticipatie in het label van de Belgische ontwerpster Kimy Gringoire Lejeune. Zij begon haar carrière in Brussel en ontwerpt tijdloze sieraden, vooral in goud. Ook het Belgische avant-gardejuwelenmerk Kim Mee Hye kan haar collectie uitbreiden dankzij geld van Cigrang.

De atypische investeerder Cigrang investeerde ooit in de film Any Way the Wind Blows van Tom Barman en in de Belgische bladen Mao en Deng. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect