Stoelendans bij Marks & Spencer na tegenvallende textielverkoop

foto Paul Thomas

Marks & Spencer Group heeft Kate Bostock, de directeur van de kledingdivisie, vriendelijk verzocht op te stappen. De maatregel volgt op de grootste daling van de non-foodinkomsten bij M&S in vier jaar.

In het eerste boekkwartaal tot einde juni daalde de omzet ‘general merchandise’ - en dat is vooral kleding - met 6,8 procent. De Britse economie zit in een recessie en in april regende het pijpenstelen, maar dat verklaart niet alles.

‘M&S zit met een probleem in de verkoop van dameskledij dat niet alleen door het slechte weer verklaard kan worden’, oordeelt Nick Bubb, een onafhankelijk analist. ‘De groep heeft dringend nood aan stabiliteit in het topmanagement.

Maar dat management wordt nu nog eens dooreengeschud als gevolg van de slechte cijfers. Kate Bostock wordt vervangen door John Dixon, directeur van de voedingdivisie, die voortaan geleid zal worden door Steve Rowe, nu nog directeur retail.

Toen Marc Bolland in mei 2010 aantrad als nieuwe CEO, kreeg hij de opdracht om na twee jaar van negatieve groei de verkoop weer aan te wakkeren. Het voorbije jaar werd daartoe onder meer voor 600 miljoen pond geïnvesteerd in de winkels.

Maar toch blijft Marks & Spencer terrein verliezen tegenover zijn belangrijkste concurrenten in dameskleding, zoals Debenhams en John Lewis Partnership. In marktwaarde heeft Next als kledingzaak M&S zelfs voorbijgestoken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud